uFeel.me
Слънчева палитра
Автор: tonia_borisova,  10 август 2011 г. в 02:37 ч.
прочити: 703

документално-художествен филм

                                   Сценарий -Тоня Борисова

Режисьор-оператор – Александър Борисов

                         Продуцент - ФОНДАЦИЯ „СЪЛЗИЦА ЗА ВАС”

Сберат ли се на едно място творчески натури – очаквай открития и чудеса!

Тайната е в тяхното РАЗЛИЧИЕ!

Неповторими по характер, предпочитания и натюрел, по нагласа и чувствителност, с различен опит, умения и познания, те са дошли тук, за да споделят и разкрият - доколкото е възможно, тайнствата на сътворяването. Заедно да усетят магията на творческия процес, в който всеки сам улавя енергийните трептения на Живота, облича ги в пъстрата риза на собствена слънчева палитра и вае фантазни светове!

Свързва ги общата мисия да учат другите как -  стъпка по стъпка да вървят по крехка пътека от Светлина: с отдаденост и вдъхновение; с вяра в себе си и Доброто; с огромно търпение в търсене на Съвършенството!
Нали едно дърво – гора не прави и с една славеева песен не зазвучава симфонията на пролетта… С едничка багра само, не може да оживее картината на художника.  Стотици нюанси на влюбени един в друг цветове трябва да се прелеят, за да изразят глъбината на мисълта и емоцията на твореца, за да докоснат душите ни неговите послания.

Какви неведоми сили определят спецификата на творческия процес? Има ли граници и универсално обяснение Въображението?

 Как вътрешният поглед на художника избира детайлите, намира точната линия и форма; облича ги в цвят; преобръща и трансформира видимото, за да грейне на платното поредното изненадващо откритие за истинската същност на света, в чиито паралелни измерения живеем, заключени в собственото си АЗ или споделяйки богатствата му с другите?

Какъв е кодът за шифрованите послания на твореца към ума и душите на зрителите?...

          Изкуството – Божествената Тайна,

Вселената, която ни обгръща,

          неопознатата до днес Безкрайност,

спирален път към съвършена същност!

          А Дарбата е Божи Дух в Пространството,

безсмъртна и грядуща Светлина

          обречена – във вековечно странстване

да носи благослов за чудеса!

          Да бъде Истина и безгранична Обич;

възторжена и мъдро-търпелива,

         да срива с ярост тленните окови

на Грях и Суета, и Горделивост..

         С Достойнство, през жарава и страдания,

да следва Мисията своя с Вяра

          и в слънчева палитра от сияния

да свети в мрака и да не изгаря!

       Превъплъщенията на Таланта са изненадващо безкрайни. Истинското ИЗКУСТВО НЯМА ВЪЗРАСТ – ДУХЪТ Е БЕЗСМЪРТЕН!

Той струи от огнения поглед и на достолепен творец като Майстора, но с не по-малко дръзновено вдъхновение, на колене върху асфалта, рисува тебеширените си мечти!

         С еднаква любов целунати от Бога, Дарованията трябва да се учат на толерантност и взаимно уважение водени от съзнанието, че не се състезават, а заедно изграждат великата картина на Пресътворението!

В истинското изкуство, няма Големи и Малки – ръстът, извървяната житейска пътека и наученото в Академиите не определят значимостта и величието на Дарбата. Плод на вековно духовно натрупване, тя може да избухне с вулканична сила у едно дете. И да сътвори невероятна и мъдра „Приказка за Добротата”!

       Този първи национален педагогически пленер по изобразително изкуство е само начало, отправна точка в търсене на хилядите български дарования, осенени с мисията да откриват и шлифоват таланти. Пътуващи изложби в Бургас, Велико Търново, Димитровград, Свищов и София ще отбележат пътя към тези открития.

Всички сме в Божието сито. Люлее се то и пресява човеците. Ветровете на Времето отнасят ситния пясък обратно в морето, а в ситото накрая просветва шепа искрящи зрънца.

         Ако истински майстор с търпение ги шлифова, а после с обич и въображение наниже перлите върху невидимата нишка на своята Отговорност, на белия свят ще грейне нова бисерна огърлица, съхранила безсмъртния български дух! Можем и трябва да я покажем на Света!
09.06.2007г.,София

 

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me