StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 163,797
   Потребители: 12,355
   Автори: 4,000
   Коментари: 314,214
   Точки: 2,654,430
   Съобщения: 159,760
   Лексикони: 4,494
   Снимки: 10,791

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

Спомен от килера

            Бях студентка, но вече омъжена. Бях в сесия и отидох в Панагюрище да чета за изпита по агрохимия. Къде трябваше да отида? Естествено не при мама и татко, а като млада невеста при свекър и свекърва. А тя, свекърва ми, милата, от страх, сина й да не е обвини , че ме е карала на работа и не ми е осигурила условия за четене, не ми даваше да си покажа носа навън и както се казва, дори да ида и до тоалетната, която беше на двора. Още щом отворех вратата и застанех на стълбището, тя излизаше от стаичката, останала от старата къща, където се приютяваха двамата със свекър ми и бързаше да ме върне да чета. И аз четях, четях, четях, толкова много, че на самия изпит се получи много комична история. Но за това ще ви разкажа друг път.
            Моят баща беше заклет атеист - колкото не вярваше в Бог, стократно повече ненавиждаше поповете. Това неуважение към  божиите служители се беше предало и на мен.
            Беше някакъв празник. Не знам какъв, защото нищо не разбирам от църковните празници. Попът минаваше по къщите да ръси с китка, потопена в светена вода. Тъкмо бях излязла мъничко да си почина и застанала на стълбището, пътната врата се отвори и влезе поп Деян- млад, много симпатичен, много начетен и интелигентен мъж, някакъв роднина на свекърва ми. Тя не беше много набожна, но в стаичката си имаше икона и палеше кандилце. Дали го правеше заради майка си, баба Нонка, с  която малко време живяхме,  и която беше много набожна старица, или заради хората,  или поради двете причини, така и не разбрах. Къщата на свекър ми беше в центъра на града /сега на това място се издига мемориалния комплекс „Априлци”, представляващ бунтовник със знаме и барелефите на „ Хвърковатата чета на Бенковски” и на Райна княгиня/ . Всеки ден при свекърва ми идваха гости, слезли до центъра и се отбили да я видят.
            Като видях поп Деян, без да му мисля много се върнах и се скрих в килера. Но криеницата ми не остана незабелязана. Качи се той в къщата и влезе в едната стая. Свекърва ми го покани и в другата стая. Аз, скрита в килера примирах от страх да не се отвори и тази врата -  табу, попът да ме види и да се изложа. Треперейки от напрежение чух как двамата се спряха в коридора. Свекърва ми нещо му каза, но и той беше разбрал каква  е работата, след като не ме видя в стаите и отминаха. Стоях скрита и не смеех да изляза, докато не дойде свекърва ми и доста смутена ми каза, че попът си е отишъл.
           След тази случка иконата и кандилото изчезнаха от стаята на свекърва ми. Тя най- после беше изпълнила заръката на сина си да ги махне, а аз не смеех да погледна в очите поп Деян, който понякога идваше с жена си, млада и много симпатична, на гости при свекърва ми, нали бяха роднини. Той не ми се разсърдеше. Уважавах го много като човек и с него сме водили беседи по много въпроси. Беше разбрал, че не искам да се срещам със свещеници и да приемам църковните традиции и не ме осъди, защото знаеше и от какво семейство произхождам. Понякога на смях си припомняхме с него и с жена му за моето „бягство от попа и криеницата ми в килера” .


vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Разкази
публикувана на: 2013-11-10
прочитания: 260
точки: 18 (виж далите точки)
коментари: 3 (виж коментарите)
препоръчано от: 8 (виж препоръчалите)

Вход