StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 164,419
   Потребители: 12,362
   Автори: 3,999
   Коментари: 317,440
   Точки: 2,642,917
   Съобщения: 150,756
   Лексикони: 4,499
   Снимки: 10,777

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

С аромат на април

С аромат на април


Всяка  пролет баба Дешка  нямаше търпение  да натовари своята кола и да се отправи към тревненския край. За тия пътувания живееше старата жена. Те пълнеха гърдите й с кислород и сили , за да пребори всяка следваща зима.


Отново беше април. Днес бе денят. Завъртя ключа и даже  огледалата на колата стърчаха  като наострени уши, за да  чуват любимия рефрен , който двигателят припяваше.


 Колата й приличаше на африканка- изглеждаше  немощна, но криеше в себе си изумителна сила. Дефилираше ловко из шипченския път  претъпкана и понесла на главата си непосилен товар, а на плещите й бяха привързани цели грамади саксии и куп градинарски оръдия. Тия саксии сега изглеждаха като празни гърнета, но всяка пролет раждаха радостта и уханието на живота, които баба Дешка  обожаваше. Цветята дето се гушеха в тях бяха за тая жена също деца. Семейството й беше необикновено и свежо. Обичаше всяка една от цветните си рожби- без оглед на раса, цвят, мирис . Мушкато, роза ,ирис, бегония, хризантема, божур.  Баба Дешка ги милваше с топлия си глас и ги поливаше с жива вода от извора на сърцето си.  Гирлянди от аромати и тичинков прашец обрамчваха родната й къща в Николаево от април та чак до октомври.


Товареше и дядото  на предната седалка до себе си .Слагаше в скута му саксии, а в краката- торби с тор . Нищо бе в състояние да я спре да се покатери като немирно дете  по гърба на Шипка , след което да се спусне по нозете й , докато майчиният  дом я посрещне с прегръдка.


А моторът продължаваше да тананика :‘‘Отново на път“.


vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Разкази
публикувана на: 2019-05-10
прочитания: 57
точки: 6 (виж далите точки)
коментари: 2 (виж коментарите)
препоръчано от: 3 (виж препоръчалите)

Вход