StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 166,077
   Потребители: 12,400
   Автори: 4,024
   Коментари: 320,532
   Точки: 2,657,570
   Съобщения: 156,981
   Лексикони: 4,499
   Снимки: 10,692

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

ПЕПЕЛЯНКАТА- 9

След като са наслади на начина по който пепелянката отваряше горната и долната си гъвкава челюст, които не бяха неподвижно свързани, а можеха да се разкачат, което им позволяваше да разтвори устата си достатъчно широко, за да може да нагълта едно по едно ужасените писукащи за помощ три малки голишарчета, Жоро се отказа от първоначалното си намерение да я улови и занесе при другите две пепелянки, които беше поставил в стаята си в малки аквариуми и им събираше отровата, защото по погледа й и белезите по детеродните й органи беше разбрал, че скоро е станала майка и  беше грехота да обрече на смърт малките й рожби. Затова даже не я изчака да слезе от дървото, а тръгна да търси гъби. След този дъжд нямаше начин да не са извисили снага красивите царствени сърнели, а и трябваше да има печура и манатарка. Оглеждаше се също така и в храстите за някоя неотровна змия, за да попълни колекцията си в двора на къщата, който  беше превърнал в змиярник и обичаше да си играе със змиите, да ги увърта около врата си или понякога да ги предизвиква да се бият до смърт, като ги насъскваше една срещу друга. Слуха му беше напрегнат да долови някоя подходяща мелодия на пойна птичка, за да помогне на приятелката да композира оригинална композиция за дипломната си работа в Консерваторията. За разлика от змиите, които познаваше много добре и можеше да определи всяка от тях каква е, като я зърне, то  пойните птици ги различаваше само по гласовете, а на вид за него бяха едни и същи и трудно можеше да различи славей от червеношийка, скорец от чучулига или кос от дрозд.
Улисан в търсенето и брането на гъби, а те бяха много, не беше разбрал как слънцето се беше изкачило в небето точно над него, когато дочу песен на пойна птица. Остави торбата с гъби и се вслуша. Беше удивен от красотата  на мелодията, която беше много тъжна, но завладяваща. Веднага определи каква беше птицата- поен дрозд, чиято песен наподобява звука на флейта.
Идеално. Това беше мелодията, която търсеше, за да помогне на приятелката си за композирането на оригинална мелодия на флейта за държавния й изпит.
И Жоро извади един лист и започна да записва първите няколко елемента на песента, която дрозда повтаряше няколко пъти и като добави няколко варианта към тях, преминаваше към друга тема. Беше възхитен. Песента беше толкова красива и толкова тъжна. По едно време спря да записва, а само слушаше и се наслаждаваше на майсторството на певеца. Взе торбата си с гъби и тръгна из гората, като омагьосан и заслушан във вълшебната песен и си представяше как приятелката му ще направи най добрата си дипломна работа от всички.

Но изведнъж няколко боцвания по крака го върнаха в гората. 

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Разкази
публикувана на: 2014-04-30
прочитания: 218
точки: 19 (виж далите точки)
коментари: 5 (виж коментарите)
препоръчано от: 10 (виж препоръчалите)

Вход