StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 166,934
   Потребители: 12,426
   Автори: 4,036
   Коментари: 324,236
   Точки: 2,668,177
   Съобщения: 171,308
   Лексикони: 4,507
   Снимки: 10,721

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

КОМАРДЖИЯТА II - 269

Вълчан се върна отново от спомените си в пещерата, където Стефка и Николай преминаваха край наредените в няколко редици, един върху друг сандъци, пълни със скъпоценности, които беше приготвил да даде на руския цар Николай първи, ако освободи България. И си помисли, че  България в момента не е била толкова зле дори и по време на турското робство. Разграбена и обезверена. Без армия и разградена. И то без война, по мирен път под лозунгите за Свобода, която се оказа, че е балон надут с празни обещания.

И ако тогава, когато беше пратил хора при руския цар да наеме войска, за да освободи България, като му беше предложил да плати  по калпак жълтици за войниците и двойно за началниците, и беше  въвел пратениците на царя с вързани очи в пещерата, а руснаците изумени са казали на царя, че хайдутите имат пари да платят за голяма войска, но е избухнала война и работата се провалила, то сега надеждата на Вълчан пак беше в Николай.

Но не в Първи или Втори, а в  Николай,в който се беше преродил и беше седмото прераждане на Орфей.

И сега със Стефка, която беше седмото прераждане на Евридика,  след като премине през седемте стаи на съкровището на Вълчан войвода, трябва да достигне до подземния град  със сандъка, където се намираше първия договор с Господа на Орфей- неговия Свещен  Завет. Но първо трябваше да намерят  ключа за отварянето му, който се намираше в друг сандък, с друг Завет. Заветът на неговия ученик Мойсей с Господа, който представляваше ковчег   от акациево дърво, дълъг 2,5 лакътя- 1,25 м и висок  и широк по 1,5 лакътя- 0,75 м. Отвън и отвътре облицован със златни листи, а върху златната дъска на похлупака има  два изковани херувима с разперени крила. И вътре при  каменните скрижали с Десетте Божи заповеди, жезълът на Аарон, символизиращ властта и е копие на пастирската гега, в смисъл че, всяко стадо има нужда от добър пастир и запечатаната стомна с манна небесна, в която се намираше и ключа. Ключът към сандъка с двете Орфееви плочки, на който беше написан  Първия в света Договор с Върховния.

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Разкази
публикувана на: 2015-12-13
прочитания: 216
точки: 7 (виж далите точки)
коментари: 0 (виж коментарите)
препоръчано от: 5 (виж препоръчалите)

Вход