StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 163,854
   Потребители: 12,355
   Автори: 4,000
   Коментари: 314,345
   Точки: 2,654,961
   Съобщения: 161,252
   Лексикони: 4,494
   Снимки: 10,786

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

Димитровден

           Вторият ден от сватбата ми беше Димитровден - по стар стил на 8 ноември. Баща ми и свекър ми бяха именници. Баща ми много държеше и като пример за нас децата, и за сплотяване на семейството, домашните да отбелязваме макар и скромно, но подобаващо рождените дни,  но не празнуваше именните. Затова отпразнуването на Димитровден по стар български обичай у свекър ми, с много гости, много  ме впечатли.
           Къщата на новите ми роднини беше доста по- голяма от моята родна стряха. Изглеждаше масивна на два етажа. Всъщност тя имаше две приземни помещения, едното използвано за мазе, а другото беше пригодено за живеене, с висока  външна стълба, която водеше до дълъг, тесен коридор, в дъното на който имаше голям килер и отстрани две стаи, доста просторни.
           Рано сутринта на Димитровден всички легла и маси от двете стаи бяха внесени в  килера и застлани с големи, покриващи целия под котленски килими. Наоколо бяха наредени столове, от тези най- обикновените, така наречени цигански.
           Започнаха да пристигат гостите. Ние три жени се грижехме за почерпката. Голямата ми зълва вървеше първа. Носеше поднос с чаши, пълни с червено вино. След нея вървях аз с поднос, на който имаше чиния с нарязани парчета сирене и съд с вилици. Третата, не си спомням коя жена беше, чистачката,  минаваше по- късно да събере използваните чаши и вилици. Тогава разбрах откъде идва поговорката: „Новата кама избива старата”. Дойде нов гостенин и някой от по- рано дошлите става и му отстъпва мястото си. И ритуалът се повтаря - чаша вино, парче сирене.
          Сега си мисля колко мъдрост и практичност е имало в този ритуал, в този обичай на посрещане. Станеш сутринта и си кажеш: „Днес е Димитровден. Аз познавам този, и този, и този” и започваш. Влизаиш в първата къща. Честитиш  и изпиваш чаша вино. После във втората къща, в третата. Накрая може да си понаправил главата, но пък не е останал неуважен твой съгражданин, та като го срещнеш утре на улицата да не може да ти се сърди, че не си го уважил. И за именника не излиза скъпо такова посрещане. С дамаджана вино и 2-3 килограма сирене можеш да посрещнеш половината град. Дали е имало други такива посрещания, не знам, но този в деня на сватбата ми дълбоко се вряза в паметта ми.
           Какво беше след години? В апартаментите с много мебели, където нямаше дори мъничко килерче, не можехме да посрещнем много гости. В хола, на разтегателната маса можеха да се съберат до дузина човека, но затова пък масата трябваше да е трупната с изискани гозби, десерти, питиета- да има и от пиле мляко, за да не се изложиш. Ще ти дойдат 2-3 приятелски семейства или  роднини до десетина души. Ти ще ги посрещнеш, ще се отсрамиш, да не те одумват, нищо, че после може семейството  ви да е един месец на боб и картофи.
            Нов стил, стар стил. Днес е Архангеловден по нов стил. Кой светец да почета? Имам трима Димитровци - баща ми, свекър ми и големия ми син и двама с името Ангел - покойния ми съпруг и големия ми внук.
            Спомням си, че когато смениха календарите си казвахме: „Много е удобно.  Като не искаш да посрещаш гости ще казваш, че празнуваш по нов стил. Като дойде датата по новия стил казваш: „Аз го празнувах по стар стил. Празникът вече мина”. Това е - времена, нрави!
            Времената се менят и ние хората се меним, и навиците си меним. Остават спомените, по които да си пишем разкази, както аз направих сега.


vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Разкази
публикувана на: 2013-11-09
прочитания: 379
точки: 20 (виж далите точки)
коментари: 5 (виж коментарите)
препоръчано от: 10 (виж препоръчалите)

Вход