uFeel.me
"Чужденката\"
Автор: bizcocho,  3 януари 2011 г. в 23:05 ч.
прочити: 1819
 Умърлуши се Генчо. Замисли се. Както и да го погледне, този с туй успял, онзи с онуй, а той... толкова пот хвърли, та кмет да стане - бабите една по една ги хвали. И дядовците не пропусна. Зер, нека се види, че и той е добър човек. Какво, че държала някоя мотиката как може и си мисли, че и тя копае. Правилно си е то нейното копане. Я виж после, как му разбира и връща добрината. То, във всяко стадо си има и мърша, та намериха се там една, две даскалици да не са му съгласни с всичките мнения, ама шарен свят, пък и те една-две, а бабички дал Господ.
      \"Ех! - пак въздъхна Генчо - Тегло!\"
       Тъкмо си бе помислил, че най-сетне Господ чу молитвите му, когато я зърна. Седеше важна, с крак връз крак и си говореше нещо неразбираемо. Веднага я приближи и ú се представи. Светнаха му очите. Интелигентна била, известна, не ú се разбирала приказката, щото не говорела по просташки - езици знаела.
        \"Най-сетне, Господи!\" Толкова време имало защо да седи в това село. Та ú каза, че \"ето заради такива хора все още е тук и точно заради такива като нея му е хубаво\".
         Зарадва се и тя, прояви благосклонност към признанието и обеща, че ще го почете с едно гостуване, ще му разясни що е култура.
         Той благодарен, благодарен... И всичко си вървеше толкова добре.
         Акъл щели да му дават тази или онзи! Знаят те! Ето, жената разбира, къде, къде... света обиколила и все с величия, а и тя самата величие, си казва че е. То не че нещо ú се разбираше от бозаджийската приказка, ама така ще е като все на село са стояли, свят не са видели. Ще я подкрепи, ако онези даскалици нещо и опонират! Ще я подкрепи, та да разширят и те мирогледа си покрай нея.
          Вече бе подготвил всичко, когато се появи колата и я откара...
          Към лудницата.

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me