StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 167,141
   Потребители: 12,430
   Автори: 4,038
   Коментари: 324,997
   Точки: 2,669,881
   Съобщения: 184,489
   Лексикони: 4,509
   Снимки: 10,719

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

ЗА ВИНАТА ЧЕСТО ЖИВЕЕМ - ОБВИНЕНИ. С ТЕЖКО ЧУВСТВО ЗА ВИНА, С КОЕТО НЕ ЗНАЕМ КАК ДА СЕ СПРАВИМ И ДА ПРОДЪЛЖИМ ЖИВОТА СИ.
 НО КАК СЕ ЖИВЕЕ С МИСЪЛТА И ЧУВСТВОТО ЗА ВИНОВНОСТ?!
 ИДВА МИ НА УМ ЕДНА РЕПЛИКА ОТ ФИЛМА "АДВОКАТ НА ДЯВОЛА ", В КОЯТО ГЕРОЯТ НА НА  АЛ ПАЧИНО КАЗВА - "ВИНАТА НЕ Е НИЩО ДРУГО, ОСВЕН ТОРБА ПЪЛНА С КАМЪНИ, КОЯТО ПРОСТО ТРЯБВА ДА ЗАХВЪРЛИШ ЗА ДА ВЪРВИШ НАПРЕД". ЦИТИРАМ ПО ПАМЕТ.

  НАПРАВИ МИ ДЪЛБОКО ВПЕЧАТЛЕНИЕ ТАЗИ МИСЪЛ И ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ДОСТА ЧЕСТО СЪМ СИ Я СПОМНЯЛА. ХАРЕСВА МИ, ЗАЩОТО Е ИСТИНА. ОБРЕМЕНЕНИЯТ С ЧУВСТВОТО ЗА ВИНА МОЗЪК НА ЧОВЕКА ИЛИ СЕ ПАРАЛИЗИРА, ИЛИ ОЩЕ ПО-ЛОШО - ДЕГРАДИРА. И В ЕДИНИЯ, КАКТО И В ДРУГИЯ СЛУЧАЙ, ТОВА НЕ Е ДОБРЕ ЗА ПСИХИЧЕСКОТО ЗДРАВЕ НА ИНДИВИДА.

 ПАРАЛИЗИРАНИЯТ ОТ ЧУВСТВОТО ЗА ВИНА ЧОВЕК, НЕ Е СПОСОБЕН ДА НАПРАВИ И КРАЧКА НАПРЕД ОТ СТРАХ ДА НЕ СБЪРКА И ДА ДОБАВИ НОВА ДОЗА ВИНА КЪМ СТАРАТА. А ДЕГРАДИРАЩОТО ЧУВСТВО МОЖЕ НАЙ-ДОБРЕ ДА СЕ ОХАРАКТЕРИЗИРА С ЕДНА ОТ  НАШИТЕ МЪДРИ ПОГОВОРКИ- "АКО ПОВТОРИШ И ПОТРЕТИШ, ЧЕ НЯКОЙ Е БЕСЕН, ТОЙ НАИСТИНА ПОБЕСНЯВА".

  НИКОЙ ЧОВЕК НЕ СЕ РАЖДА С ТЯГОСТНОТО ЧУВСТВО ЗА ВИНА. ТО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, СЕ НАСАЖДА ОЩЕ ОТ НАЙ-КРЕХКА ВЪЗРАСТ В СЪЗНАНИЕТО НА ДЕЦАТА ОТ РОДИТЕЛИ, ЦЪРКВА, УЧИЛИЩЕ И ОБЩЕСТВОТО КАТО ЦЯЛО.
  ИЗВЕСТНО Е, ЧЕ "ВИНОВНИ" ПО- ЛЕСНО СЕ УПРАВЛЯВАТ.
 
 ДЕЦАТА СЕ РАЖДАТ ЧИСТИ И НЕВИННИ, НО МНОГО СКОРО СЕ ОКАЗВАТ "ВИНОВНИ" ЗА КАКВО ЛИ НЕ И ОБХВАНАТИ В ЗДРАВИТЕ КЛЕЩИ НА ЧУВСТВОТО ЗА ВИНА, ТЕ СЕ УСЕЩАТ ИЗГУБЕНИ И  ПРЕДАДЕНИ. Н0 ВСЪЩНОСТ, "ВИНАТА" ИМ Е НАЛОЖЕНА НАЙ- БЕЗОТГОВОРНО ОТ ВЪЗРАСТНИ. ДЕЦАТА ЧУВСТВАТ ТОВА, НЕ СА СЪГЛАСНИ С ЛЕСНО И БЪРЗО ПРОИЗНЕСЕНАТА ПРИСЪДА И ПОНЕЖЕ СА ВСЕ ОЩЕ СЛАБИ, ТРУДНО ИМ Е ДА МЪКНАТ "ТОРБАТА С КАМЪНИ", ЗАХВЪРЛЯТ Я И СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ СВОИТЕ СЪДНИЦИ ОЗЪБЕНИ. НО МАКАР И СЛАБИ, С НЕДОСТАТЪЧНО ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА САМООТБРАНА, В ДЕЦАТА КИПИ ВСЕ ОЩЕ МЛАДА, НЕОСЪЗНАТА СИЛА И В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ НЕ СЕ ПАРАЛИЗИРАТ, А ДЕЙСТВАТ  НАПУК НА ВЪЗРАСТНИТЕ С ТЕХНИЯ "МОРАЛ", В КОЙТО ДОРИ И НЕ ИСКАТ ДА ВНИКНАТ И МНОГО ЧЕСТО, ЗАПОЧВАТ ДА ВЪРШАТ ВСИЧКО НАОПАКИ.  СТАВАТ НЕКОНТРОЛИРУЕМИ. 
  ТАКА ЗАКОНА НА "ДЕГРАДИРАЩАТА ВИНА" Е В ДЕЙСТВИЕ.  ЧЕСТО С ЛЕКА РЪКА ОСЪЖДАНОТО МЛАДО ПОКОЛЕНИЕ СИ ОТМЪЩАВА НА "РАЗУМНИТЕ И МОРАЛНИ" СЪДНИЦИ ЗА НЕРАЗУМНОТО ВЪЗПИТАНИЕ И ВМЕНЕНИТЕ ИМ ОТ ТЯХ ВИНИ, ЧЕСТО БЕЗ ДА СА ВИНОВНИ.       
 
  ОТМЪЩАВАТ СИ, НО ЗА КАКВО? ЗА НАТРАПЕНИТЕ ИМ РОДИТЕЛСКИ АМБИЦИИ, НАДЕЖДИ И ВЪЖДЕЛЕНИЯ ИЛИ- НА СЕБЕ СИ ЗА ПРОПИЛЯНИ МЕЧТИ И ВЪЗМОЖНОСТИ, ОТДАВАЙКИ СЕ НА ВСЕВЪЗМОЖНИ ПОРОЦИ.
  
  ДА, ВИНА НАИСТИНА ИМА, НО ТЯ НЕ Е САМО НА МЛАДИТЕ!aza_9
София - 2019г.

/написано през 2010г.- Атина/

Бих се радвала да прочета и ваши мнения по въпроса.

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Публицистика
публикувана на: 2019-10-02
прочитания: 74
точки: 14 (виж далите точки)
коментари: 7 (виж коментарите)
препоръчано от: 9 (виж препоръчалите)

Вход