uFeel.me
СТРАНИЦИ ЗА ФАНТАСТИКА В ИНТЕРНЕТ
Автор: Radi_Radev,  16 април 2011 г. в 13:15 ч.
прочити: 801
/Фантастични ресурси в Мрежата/

Подзаглавието на тази статия е избрано умишлено. От една страна бих желал да ви представя най-посещаваните страници за научна фантастика в Интернет.*  От друга за почитателите на гореспоменатия жанр, посочените ресурси наистина са много впечатляващи, бих казал - фантастични.

Представените сайтове са единствено и само англоезични. Нарочно съм ги подбрал така по две причини: а/ българската и руската фантастика заемат наистина много малко място на световния пазар в сравнение с американската, тази от Великобритания и Канада; б/ заплащането на публикация в български вестник или списание /примерно разказ/ е около хиляда пъти по-малко в сравнение с хонорара, който бихте получили в Съединените Щати.





И така ето някои от страниците за научна фантастика с най-голяма посещаемост:




http://www.sciencefiction.com - огромен портал за научна фантастика. Представени са книги, филми, игри и телевизионни програми, свързани с жанра. Има специална секция за НЛО и паранормални явления, а също така и доста линкове към сродни страници. Има спецфична търсачка, а също и възможност за публикуване на авторски творби, свързани с НФ.




http://www.sci-fi.com - най-комерсиалният сайт за научна фантастика, който някога съм виждал. Тук можете да си купите абсолютно всичко свързано с жанра . Книги, DVD, видеокасети или играчки - това е само една малка част от всичко, което можете да си поръчате чрез тази страница. Комерсиалността на този сайт се обяснява с това, че е нещо като филиал на http://www.amazon.com.




http://www.scifi.com - изключително оригинална и пълна с информация страница за sci-fi. Много приятен дизайн, а има също и чат, в който можете да намерите приятели със сходни интереси. Най-пълните канали в посочения чат са #dominion и #farscape. Можете да се регистрирате в този сайт и да получавате във вашата поща всички най-актуални новини, свързани с НФ.




http://www.swordsorcery.com - една страница, посветена на жанра Меч и Магия. Има специални списъци за съществата, описвани най-често в този жанр, както и опция да си създадете ваше, напълно ново и оригинално създание.




http://www.horror.org - официалната страница на Асоциацията на Aмериканските Писатели на Ужаса. Имам чувството, че всичко в този сайт е посветено само на членове на въпросната Асоциация. Интерес представлява наградата Bram Stoker, която се връчва ежегодно в най-различни категории. Едно от условията за да станете член на горепосочената Асоциация,е че трябва да имате най-малко три публикувани къси творби /разкази, новели/ или роман, за които сте получили заплащане три цента на дума.




http://www.sfwa.org - страницата на Американските Писатели на Научна Фантастика. Моля не изпращайте ръкописи на SFWA! Този сайт разглежда писането като занаят и като бизнес. Изключително полезен е ако се изживявате като писател. SFWA е основана през 1965г. от американския писател на НФ Деймън Найт, който също така е бил нейния пръв президент.






А сега бих желал да ви представя страниците на няколко от най-популярните списания за научна фантастика:




http://www.analogsf.com - едно от най-старите и най-популярни списания за НФ. Преди се се казвало Аstounding и е било редактирано от небезизвестния Джон Кембъл. Почти всички класици на НФ са публикували в Аналог.Списанието плаща около 6-8 цента на дума в зависимост от големината на приетата за печат творба. Понастоящем редактор е Станли Шмидт. Невероятен интерес представлява фактът, че на горепосочения сайт можете да прочетете всички творби, публикувани в Аналог от 1980г. досега.




http://www.fsfmag.com - списание Фентъзи енд Сайънс Фикшън е основано през 1949г. Изключително популярно издание, плаща 5-8 цента на дума и в момента е редактирано от Гордън Ван Гелдър. Изпратих им няколко разказа и независимо, че не ги приеха за печат бяха достатъчно любезни да ми отговорят чрез електронна поща. 160-те страници на списанието съдържат невероятни разкази от най- добрите писатели на НФ. F&SF е публикувало и по-дълги форми като романа “Тъмната Кула” на Стивън Кинг или новелата “Цветя за Алджърнън” на Даниел Кийс.




http://www.locusmag.com - списание Локус е известно като “вестникът на научната фантастика”. Предимно информативно издание, то е учредило награда на свое име. От друга страна ако желаете да научите на кого са връчени наградите “Стоукър”, “Кларк”, “Филип К. Дик”, “Хюго” или “Небюла”, Локус ще ви информира своевременно. Понастоящем главен редактор е Чарлз Н. Браун.




http://www.omnimag.com - списание ОМНИ е прекратило издаването си някъде в края на 1999г. Жалко, понеже е плащало за публикация на разказ между 1250-2500 долара. Страницата на списанието все още е на разположение и е изключително разнообразна и богата на линкове за да ви я препоръчам. Главен редактор на ОМНИ е била Елън Датлоу, а сега тя заема този пост във фантастичното списание ЕОН.




Никога не бих предположил, че еротичното списание “ Плейбой” публикува фантастика. Оказа се, че “Плейбой” има специална секция за НФ. Нещо повече предлага невероятно заплащане. И така:




http://www.playboy.com - списанието плаща за НФ разказ между 2000 до 5000 долара. В момента редактор на този отдел е Алис К. Търнър и е достатъчно любезна /или има достатъчно подчинени/, за да отговаря дали творбата ви става за публикация, чрез пощата. Освен редактор, Алис К. Търнър е и писател на НФ. Нейни книги можете да поръчате чрез http://www.amazon.com.






Също така искам да предложа някои Интернет ресурси за всички автори, които желаят да публикуват в САЩ. Всеки от тях съдържа минимум по 50 списания в едно с адресите им и начина да публикувате в тях. Те представят също така и адресите на антологии и алманаси, свързани с НФ:




http://www.marketlist.com/antholist.asp


http://www.dnapublications.com/

http://home.att.net/~p.fleming/Sfmktpro.html



Някои от горепосочените линкове разделят списанията според заплащането. Примерно:


- списания, които плащат 3 цента на дума или нагоре;

- списания, които плащат от 1 до 3 цента на дума;

- списания, които не плащат или предлагат съвсем минимално заплащане.



При други разделянето е следното:


- професионални издания;

- полупрофесионални издания;

- електронни издания.

Надявам се че настоящата статия е била занимателна за вас читателите, приятна и най-вече полезна.
*Материалът е писан през 2002г. - Бел. авт.

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me