uFeel.me
Що е то?/Животните на двора/
Автор: lalkamalka,  11 юни 2007 г. в 00:00 ч.
прочити: 1464
Магаре


Кой реве така на двора,
с всички сили,без умора?
Арията му комична
на скрибуцане прилича,
а ушите без съмнение
му тактуват с вдъхновение.
Нещо трябва ли да свърши,
вижте само как се мръщи
и ината си показва,
с къч готов е да наказва.
Ще седи на свойто място,
докато реши е ясно!
Сетихте ли се,това е
непослушното?…МАГАРЕ!


Крава

Добродушно се поклаща,
уж с рогата те заплашва.
По поляните зелени
чуваш нейното мучене.
Щом добре се напасе,
с мляко ще се прибере.
Еликсирът й вълшебен,
щом си болен е потребен,
без лекарства,витамини,
с чаша мляко ще ти мине.
Този дар божествен дава,
всеки ден добрата?…КРАВА!

Прасе

То е много симпатично,
но държи се неприлично,
в двора тича и грухти,
само как се измърси!
Стъпва даже със краката
във копанята с храната,
в кална локва най-обича
слънцето да го напича
и не спира да яде,
добродушното?…ПРАСЕ!


Коза

Има четири копита
из гората с тях да рипа,
две рогца назад извити
и брадичка дяволита.
По високите чукари,
къса клонки и върхари.
Щом се прибере в кошара,
с менче чака я овчаря,
за да го напълни цяло
със уханно мляко бяло
и му жално,милно блее,
сякаш песничка му пее.
Да,познахте я деца,,
виторогата?…КОЗА!




Петел

На кокошките закрилник,
точен е като будилник,
сутрин първи ни събужда,
от часовник няма нужда.
Перушината красива
много му отива,
а пък пъстрата окраска,
сякаш е одежда царска.
С гребена си най е горд
птичият милорд
и освен това е смел,
пъстроперият?…ПЕТЕЛ!


Кокошка

На петела е съпруга,
като нея няма друга.
Всеки ден поднася пресно
по едно яйце чудесно,
щом снесе го и запява,
кудкудяка,известява.
Майка тя е нежна,
Обичлива и прилежна,
пиленце докоснеш ли,
ще те клъвне и боли.
Предпазлива е,не лоша,
милата?…КОКОШКА!


Кон
Уремено галопира,
гони вятъра,не спира.
Към далечни висини
вее грива и лети.
Сякаш вихрен е циклон
и по стръмния наклон,
галопира с всички сили,
чуваш го как волно цвили,
вдигнал своята глава
към небесната дъга.
После със поклон изящен
своя поздрав ти изпраща.
Този дивен вихрогон,
се нарича?…КОН!

Гъска

В двора важно се клатушка,
Пълни бързо свойта гушка
със зрънца от царевица,
да е първа хубавица.
Като петльо не умее
силно да кълве и пее,
дори пуйката свадлива,
с крясъка си я надвива.
Но е птица дружелюбна,
даже много умна:
Днес за първи ден в реката
плуват малките й патета
и предава им с усърдие
тя урока важен,първия.
Щом разсърдите я съска,
но е мила тази?…ГЪСКА!


Куче

На човека е приятел,
пази го от зложелател,
верен страж му е на прага,
никой да не му посяга.
На стопанина помага
и на лов пак ходят двама,
или пък на пост във двора,
цял ден пази без умора.
Кокал има ли в храната,
ще те близне за отплата
и живее във колиба,
в нея спи и си почива.
Ех,дано да ви се случи
за другар такова?…КУЧЕ!

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me