StihoveBG.com
рекламирай творбите си
Начало

Статистика
   Произведения: 159,302
   Потребители: 12,293
   Автори: 3,975
   Коментари: 299,908
   Точки: 2,624,485
   Съобщения: 120,503
   Лексикони: 4,467
   Снимки: 10,817

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

Празник в гората

          Животните в гората решиха да си направят коледно тържество. В горското училище децата бързо научиха песнички, стихчета и приказки.
          Мечо реши да огледа всички елхи, за да украсят най-голямата. Дълго обикаля и когато накрая отиде на Голямата поляна, я видя. Беше много висока и разклонена. Върхът й се губеше някъде в небесата. Шишарките все още стояха по клонките й. Мечо се загледа, а после седна под нея и взе, че заспа.
          Другите животни се притесниха и накрая изпратиха Сврака-Драка да види къде се е загубил. Тя дълго го вика, а той се събуди когато птицата откъсна една шишарка и го замери с нея. Когато разбраха , животните много се смяха, но нямаха време и се заловиха за работа. Трябваше да украсят елхата. Мечо донесе малки гърненца с мед, които побираха по една лъжичка от тази вкусотия и ги окачи на няколко клончета. Лиско завърза жълти панделки над всяка шишарка. Зайко закачи морковчета. После изряза тънки ивици от една голяма зелка и от тях получи страхотни гирлянди. Катеричката Катерушка внимателно ги сложи навсякъде. Къртичето извади от дупката си много лъскави хартийки. С тях глиганчето Глиго обви жълъди и отново Катерушка ги сложи на елхата. Вълчан домъкна отнякъде голяма маса, а Лисана я покри с красива многоцветна покривка.  Таралежко издълба с иглички дупчици в няколко ябълки, а катеричето Рунтавелко сложи в тях по една орехова ядка, а след това ги наредиха на коледната маса. Видрата Вида и язовецът Язо- Базо наловиха риба от реката, изчистиха я и после я изпекоха в печката на Мецана. Костенурката Нурка направи сладки курабийки, които Сврака - Драка наниза на герданчета и ги постави на елхата. Мечката омеси питка и в нея сложи паричка и листчета с късметчета. Запалиха свещички. Лалугерът Лалчо намери от някъде дълги тънки червени чушки и ги закачи с извитите им като бастунчета дръжки за елхата. Така тя стана още по-красива. Бобърът Бобко пусна радиото, от което се разнесе весела музика. Всички се хванаха на хорце, заиграха, а после запяха.
          Тогава от небето се спусна една звездичка, застана на върха на елхата и заблещука весело. Животните заръкопляскаха с лапички. После си взеха от питката  и отвориха късметите. И изведнъж се чуха звънчета. Пристигна еленът Елко, впрегнат в шейна. От нея слезе Дядо Коледа с дълга бяла брада и очила. Имаше червени ботуши, червено палто и червена шапка. Носеше голям чувал, от който извади подаръци за всички.  Мечо прегърна с удоволствие голямото гърне с мед, а Зайко торбата с моркови. Вълчан получи ръкавици, а катеричките по едно шалче. За лалугера имаше топка, за Таралежко много конци, ножичка и игли, за да стане шивач. Глиго се сдоби с чувал варена царевица, а къртичето получи топло калпаче. Сврака-Драка  подскочи от изненада като й подадоха бучка сиренце. Лиско облиза нослето си чак, като видя печеното пиленце. Лисана облече топло елече, а костенурката Нурка се зарадва много на новата тава, в която щеше да пече сладки и соленки. Всички бяха доволни и щастливи. Цяла нощ пяха, играха и си разделиха храната. Накрая бобърът им направи снимки за спомен, за да не забравят никога това тържество и подаръците на Дядо Коледа.


Рая Вид, 14.12.2012


vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Приказки и детска литература
публикувана на: 2012-12-15
прочитания: 1436
точки: 25 (виж далите точки)
коментари: 7 (виж коментарите)
препоръчано от: 14 (виж препоръчалите)

Вход