StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 165,702
   Потребители: 12,387
   Автори: 4,018
   Коментари: 319,626
   Точки: 2,653,714
   Съобщения: 155,401
   Лексикони: 4,499
   Снимки: 10,684

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

ПРИКАЗКА ЗА ШАРИ ШАРАНЧЕТО, ЗЛАТНАТА РИБКА И ЕДНО ИЗПЪЛНЕНО ЖЕЛАНИЕ


 Незнайно как и по каква причина, но в езерото на Златната рибка едно малко шаранче се сприятелило толкова много с нея, че веднъж тя му казала:
- Толкова много желания съм изпълнила, Шари, че и аз самата не им зная броя. Обаче съм решила нещо. В знак на приятелство, кажи ми три твои такива и аз ще ги осъществя!
- Благодаря ти, Златна рибке, това е голяма чест за мен, но аз имам само едно желание. Да дам урок на рибаря, който толкова лошотии ни направи с неговото бракониерство, а всички знаем, че тук е резерват и никой няма право дори и да ни безпокои...
- Наистина ме учуди, но щом искаш това, ще го изпълня - казала Златната рибка и плеснала с опашка.
 На другия ден бракониерът дошъл и още с първото хвърляне на мрежата си, хванал Шари, сложил го в кофата, и това всъщност било всичко. Ядосал се той, но какво можел да направи? Прибрал се и го пуснал в една вана, която използвал за тази цел, а после спокойно заспал...
 На сутринта с учудване видял не малкото шаранче от вечерта, а една голяма, минимум двадесет килограмова риба, но вместо да се замисли, се зарадвал и си казал, че сега добри пари ще изкара от нея. Сложил я в един стар, ръждясал варел, сипал малко вода в него, и отишъл на градския пазар. 
 За късмет, тъкмо пристигнал, и ето, че покрай него минал горският, но той въобще и не предполагал, какво се крие във варела на бракониера. Всъщност, дори и не знаел, че той е такъв, а го имал за честен и уважаван човек. 
 И в този миг отнякъде се чул тайнствен глас... 
- Лесничею, лесничею, погледни във варела, погледни във варела, погледни във варела, лесничею...
 Стреснал се човекът, а бракониерът се разтреперал, защото ясно чул, че гласът идвал от вътрешността на варела, а там била единствено рибата... И тогава си спомнил как тя пораснала само за една нощ... Първо се уплашил, а после се разкаял за постъпките си, паднал на колене пред лесничея и му признал всичко. 
 Няколко часа по-късно шаранът отново плувал в своето езерце, но пак се бил превърнал в малка, палава и усмихната рибка.
 А от същия ден и бракониерът се променил. Разбирайки, колко лош е бил, той сам станал пазач в резервата, и дори си построил къщурка до самата вода, за да може по всяко време да следи за нарушители. Станал добър и съвестен човек и повече никога не вършил зло спрямо друго същество, а Златната рибка често си мислила, че вече и той е заслужил сбъдването на някоя красива мечта. 

11.12.2014.

Георги Каменов 

Посвещавам тази си приказка на всички, за които днес е първият учебен ден! Нека бъдат весели, щастливи и ученолюбиви :0))

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Приказки и детска литература
публикувана на: 2019-09-16
прочитания: 82
точки: 9 (виж далите точки)
коментари: 2 (виж коментарите)
препоръчано от: 6 (виж препоръчалите)

Вход