StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 166,058
   Потребители: 12,400
   Автори: 4,024
   Коментари: 320,493
   Точки: 2,657,399
   Съобщения: 156,650
   Лексикони: 4,499
   Снимки: 10,692

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

Одесос - мисията на духовните същности

Някога, в древни времена, Богове и хора заживяха заедно. Във Вселената има различни същности и цивилизации, някои от тях се заеха със задачата да осветлят живота на земните хора.
Зевс от Плеядите, Деметра - от Слънцето, Дарзалас - принцът на морето и Сабазий - Господаря на подземното царство имаха среща в земята на траките. Тук трябваше гените на небето, водата и земята да се слеят.
По тези земи живееха гети и кробизи. Нарекоха ги Кабирите или Великите Богове.
Одесос беше укрепен със солидна крепостна стена. Това бе добро начало градът да се трансформира в мандала. В центъра направиха голям квадратен храм, символизиращ Земята и материалния свят. Крепостната стена, която бе под формата на кръг, символизираше Духа и висшите светове. Така започна обединението на земното и небесното.
Одесос имаше своята агора( централния площад) и оживен пазар, намиращи се недалеч от пристанището. На агората извисяваше снага булевтериона и главното светилище. Мъжете носеха къси хитони, пристегнати с колан на кръста. А жените се кипреха с пъстри ленени туники, наметнати с шал. Водата по тези земи се славеше като чудодейна, а девойките оприличаваха на красиви нимфи.
Дарзалас беше смел и храбър до безумие, но и също толкова дързък. Покори сърцата на гетите и стана техен любимец.
Кабирите учеха хората да почитат силите на природата. Предадоха им тайнствата на огъня и водата. Научиха ги да танцуват върху жарава и да баят на вода. Да извличат космическа енергия от дърветата и направиха школа за Посветени.
В Одесос произвеждаха двете най-ценни стоки на древността - солта и златото. Изнасяха по море пшеница, керамика, както и бижутерски изделия.
Кетризерис ( "силен за четирима"), владетеля на Одесос, бе определен за главен жрец на Дарзалас. Почиташе своя Велик Бог и му служеше вярно, но не подозираше, че той ще се влюби в дъщеря му. Береника ходеше като сърна, косата й ухаеше на мед, а кожата й беше огледало за слънцето. Деметра я взе за своя ученичка. Сатрис, главния военачалник на царската свита, беше луд по нея. Възнамеряваше да я направи своя жена, но не предполагаше, че трябва да премери сили с един Бог.

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Приказки и детска литература
публикувана на: 2014-05-04
прочитания: 413
точки: 20 (виж далите точки)
коментари: 2 (виж коментарите)
препоръчано от: 10 (виж препоръчалите)

Вход