StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 166,803
   Потребители: 12,417
   Автори: 4,034
   Коментари: 322,936
   Точки: 2,664,097
   Съобщения: 169,381
   Лексикони: 4,503
   Снимки: 10,714

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

Одесос - мисията на духовните същности (втора част)

От далечината на хоризонта изплуваха, с издути от попътния вятър платна, триери. Тежките кораби на търговците от Милет пуснаха котви недалеч от ниския нос на залива. Те носеха тъкани, красиво изработени съдове и майсторски ковани оръжия.
Всички кораби искаха разрешение и дълго чакаха, за да влязат в пристанището. Само корабите на почетните граждани можеха да влизат по всяко време. В града се влизаше през масивни спускащи се врати. От двете им страни имаше триъгълни кули. На други места по стените на града имаше и много кръгли кули за наблюдение.
Разцъфтяващо цвете беше Одесос. В булевтериона( съвета) се издаваха всички разпоредби. Само богати граждани бяха избирани в този съвет, тъй като длъжностите им бяха не само почетни, но и изискваха скъпи задължения. В мир и хармония процъфтяваше славния град. Живописни фигури и внушителни скулптурни групи красяха сградите и улиците - красиви мраморни колони, релефно изработени капители, фризове и корнизи с релефни изображения, мраморни плочи.
Сутрин тук слънцето изплуваше от приказните глъбини на морето, вълните околовръст се обагряха в пурпур, а скалите ставаха огнено - златни от слънчевата целувка на утрото. Одесос беше като сияние сред безкрая на морето. Една поема от мрамор, мозайка и злато. На агората се извисяваше домът на Дарзалас - с канелирани колони с коринтски капители и фронтон с релефно изображение. Между колоните се намираше огромен трон от сребристосин мрамор, украсен с блестящи разноцветни перли и миди. Дарзалас, като принц на водите, учеше хората да почитат луната и водата.
- Водата е пречистваща, символ е на живота и сътворението. Лекува и помни. Ще ви дам мантри да я направите жива и целебна.
Предаваше им тайната на среброто - то пречиства и хармонизира.
Имаше време, когато одесоските големци прекарваха под сенките на площада, в сърцето на града. Слушаха музика, стихове и речи. Разискваха политически въпроси, дори водеха съдебни процеси. Но имаше и моменти когато водния Бог ги призоваваше за новите уроци.
- Душата и тялото са неразделни. Както не бива да се заемате с лечението на очите отделно от главата, така не бива да се заемате с лечението на главата, отделно от тялото. А също така тялото отделно от душата. Духът в тялото е могъщ. Няма висши и низши създания. Има различие и многообразие. Всяко създание има своята мисия - и човека, и цветето, и камъка. Вие сами правите разделение и поставяте всичко в рамки и ограничения. Вселената е многопластова и многолика.

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Приказки и детска литература
публикувана на: 2014-06-08
прочитания: 398
точки: 16 (виж далите точки)
коментари: 1 (виж коментарите)
препоръчано от: 8 (виж препоръчалите)

Вход