StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 166,938
   Потребители: 12,426
   Автори: 4,036
   Коментари: 324,256
   Точки: 2,668,226
   Съобщения: 171,468
   Лексикони: 4,507
   Снимки: 10,721

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

Енравота ( Второ действие )

ВТОРО ДЕЙСТВИЕ


                                          ПЪРВА СЦЕНА
                                 ( Плиска, тронната зала )

ШАМАН: ( влиза ) Кхане, чухте ли? Енравота е приел християнството! Мълвата е навсякъде!
КХАН ОМУРТАГ: Да, чух! Не знам какво да кажа! Не знам какво да чувствам? Ярост ли, тъга ли?
ШАМАН: Отначало помислих, че е проста мълва! Че само се е престорил по отношение на клетвата по мирния договор с ромеите! Но нека чуем самия Енравота!  ( влизат Енравота, Кинам, Диченг и Чок )
КХАН ОМУРТАГ: А, ето ви! Къде е договора? ( Енравота му го дава . Кхана го разстваря и гледа ) Добре! Тридесет години мир! Това ще ни даде време здраво да стъпим на краката си! Енравота, какво си направил?  Вярно ли е? 
ЕНРАВОТА: Вярно е, ювиги! Приех християнството с цялата си душа!
ШАМАН: Какво падение! Как можа?
КХАН ОМУРТАГ: ( към Кинам ) Ти ли си в основата на това безумие?
КИНАМ: Не, ювиги! Никога не съм се опитвал да влияя! Дадох ви клетва! Учих го на гръчки и да чете, и да пише! Нищо друго!
КХАН ОМУРТАГ: Ясно! А вие? Чок, Диченг не се ли опитахте да го спрете?
ЧОК: Опитахме, но...
КХАН ОМУРТАГ: Да, сторено е вече! Вървете, искам да поговоря насаме със сина ми!  ( излизат ) Е, каква е причината? Смъртта на Мария? Мъката към тази жена ли те заслепи, сине?
ЕНРАВОТА: Не, ювиги! Душата ми прогледна!
КХАН ОМУРТАГ: Прогледна? И кръст си имаш даже! Пред мен поне не го показвай! ( Енравота го прибира в пазвата си ) Ти си ми син! Като баща мога да ти простя, но като владетел не мога! В очите на българите ти си предател! Разочарова ги, а толкова ти вярваха! Ти беше пример за воин! Смел, неудържим! Тревожех се да не те изгубя в битка на бойното поле, а то... Даваш ли си сметка от какво се отказваш? Ще те лиша от наследствени права, няма да си повече канартикин! Няма да водиш бойни дружини! Ще размислиш ли? Ще се отречеш ли от това, което стори? Ще се върнеш ли пак при нашата вяра? Кажи ми?
ЕНРАВОТА: Решил съм го! Направих го! Направих своя избор до края на дните си! Прости ми, ювиги!
КХАН ОМУРТАГ: Разбиваш сърцето ми, но се опитвам да те разбера! От обич към майката ти братята ти са със славянски имена! Звиница, Маламир! Но вярата българска е друго нещо! Какво да те правя? Върви! ( Енравота се покланя и излиза ) Тангра! Защо позволи това да се случи? Християнският бог ли си отмъщава?
( излиза )


                                     ВТОРА СЦЕНА
                            ( Християнско гробище )

Християнин: Това е гроба й! Мир на праха й! Господи, прости греховете! ( кръсти се, излиза )
ЕНРАВОТА: Тук си полегнала значи. Тръгна си. Голям инат излезе. Прости ми. Виждаш ли какво направих? Вече съм християнин, като теб. ( кръсти се ) Заради теб го направих. Не мисля, че съм закъснял. Един ден душите ни отново ще бъдат заедно. Бог ще ни събере. Бог е любов. Той ни разбира. Вярвам в това. Баща ми е бесен. Вече не съм канартикин, нито воин, а най- обикновен човек, християнин. Когато мога ще идвам, но винаги мисля и ще мисля за теб. Обичам те, да знаеш. И повече от преди. Мъчно ми е, но това е изпитание за любовта ни. Тя е вечна. След мъката ще дойде и радостта, която ще бъде тържественна. Така го виждам. А може да бъде и още по- хубаво. Човешката представа е нищо в сравнение с божия промисъл. Сега е пролет. Всичко разцъфтява. Чудо на чудесата. Животът се смее на смъртта. Усещаш ли колко любов струи отвсякъде. Невероятно. Ще тръгвам, а ти ме чакай. Каквото и да правя на тази земя, пътят неизмено ще ме води към теб. До нова среща.      ( излиза )


                                       ТРЕТА СЦЕНА
                              ( Плиска, тронната зала )

ШАМАН: ( влиза ) Привет, ювиги! Реши ли какво ще правиш с Енравота?
КХАН ОМУРТАГ: Реших! Отнех му правата, които имаше! От тук нататък ще има нови задължения! Той, Кинам и още няколко каменоделци ще пишат нашата славна история върху камък! Намерил съм им страшно много работа! Първо заповядах  мирния договор с ромеите да се запише на каменна колкона! Да се помни! И още много други неща ще бъдат записвани и все да се помнят!
ШАМАН: С гръчки знаци?
КХАН ОМУРТАГ: Да! И български знаци ще има! Започна се градежа на аула край Тича и на моста не на много далеч от там! И край Истър се строи, и на много други места! И храмове, и крепости са нужни! За защита от враговете! Трябва да бъдем подготвени! За да ни има силни!
ШАМАН: Хвала на тебе, ювиги! Ти си нашият водач! Тангра бди над теб и те направлява!
КХАН ОМУРТАГ: След малко тръгвам за Тича! Да видя с очите си как върви строителството там!
ШАМАН: Бъди здрав, ювиги! И лек път!
КХАН ОМУРТАГ: Лек ден и на тебе, шамане! ( шаманът излиза ) Ще бъде така, както съм го решил.   ( излиза )


                                   ЧЕТВЪРТА СЦЕНА
 
ЕНРАВОТА: ( пред една колона ) Готово. Да прочета пак. " Кхан сюбиги Омуртаг, обитавайки в стария си дом, направи преславен дом на Дунав и по средата на двата всеславни дома, като измерих, направих на средата могила и от самата среда на могилата до стария ми дворец има 20 000 разтега и до Дунав има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята
напрвих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по- късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омуртаг, кхан сюбиги. Нека Бог да го удостои да преживее сто години. "
КИНАМ: (влиза ) Тук свършихме! Утре тръгваме за Тича! Написах на пергамент надписа за там! И той ще е изписан върху колона! Да ти го прочета ли?
ЕНРАВОТА: Да, учителю! Ще те изслушам с най- голямо внимание!
КИНАМ: " Великият кхан Омуртаг е кхан от бога в земята, дето се е родил. Като останови да пребъдва в лагера на Плиска, той построи аул на Тича и уголеми силата си над гърци и славяни. И построи изкусно мост на Тича иззад аула , а в самата крепост постави четири стълба и между стълбовете два медни лъва. Нека бог удостои кхана да притиска с ногата си императора, докато тече Тича и докато тя задържа многото български противници, и като покорява враговете си, в радост и веселие да проживее сто години. А времето, когато той биде построен, беше по български сигор елем, а по гръцки петнадесети индиктион. " Това е!
ЕНРАВОТА: По- добре не може и да бъде! Ще издялкам писмената! Уморен съм! И утре пак на път!
КИНАМ: Да! Да!           ( излизат )


                                    ПЕТА СЦЕНА
                           ( Плиска, тронната зала )

ОНЕГАВОН: ( влиза ) Ювиги кхане! Простете ми, но идвам с не много добри вести! 
КХАН ОМУРТАГ: И все пак, добре дошъл, таркане! говори!
ОНЕГАВОН: Славяните тимочани са вдигнали бунт и искат да се присъединят към франките или към хърватите!
КХАН ОМУРТАГ: Нови господари си търсят! Недоволни са от нас! Нима нямат привилегии? Вземи няколко дружини и с тези, които са там ги вразумете! Първо опитайте с добро, ако ли не, с меч!
ОНЕГАВОН: Съмнявам се да бъдат склонени само със слово! А ако се намесят франките?
КХАН ОМУРТАГ: Не е желан един такъв сблъсък! Не сме имали славоболия с Людовиг! Но знае ли се? Ще бъдем готови и за това! Няма да позволя на никого да си прави каквото си поиска, когато и да е, и да се дели от държавата българска! Бъди предпазлив и безпощаден щом трябва! Върви и изпълнявай! Казах!
ОНЕГАВОН: Слушам! Ще бъде както кажете, ювиги! ( излиза )
КХАН ОМУРТАГ: Неблагодарници. Забраних ли им да живеят по начина им славянски? Нима съм им забранил да се кланят на боговете си? Нима не търгуват наравно с всички като всички останали в обширната ни държава? Искат промяна. Добре. Аз ще им я дам.  ( излиза )


                                    ШЕСТА СЦЕНА
                                   ( край Мадара )

КИНАМ: Лоши вести, Енравота! Прости ми! Звиница почина! Мир на праха му!
ЕНРАВОТА: Мир на праха му! Брат ми! И той си замина! Не можах да му кажа " сбогом " ! Той и така не можа да ми прости, че приех християнската вяра! Не искаше да говори с мен! И с Маламир е същото! Не ме искат! Каква злина сторих? 
КИНАМ: Изпитанията и болката са неизбежни в простия ни човешки живот! И моя живот премина в плен! Сред чужди хора, изключвайки теб, Енравота! Вярата ми в Бог и в теб ме държат жив и осмислят остатъка от земния ми път! Каквото знам и каквото мога, дадох ти! И се надявам, че не съм сгрешил!
ЕНРАВОТА: Не си! Благодарен съм ти безконечно, учителю! Скелето на конника е готово! Остава да прославим името и делата на баща ми и там чрез писмената!
КИНАМ: Да оставим за утре!
ЕНРАВОТА: Не! Трудът ми дава повече утеха! Трудът притъпява болката! Това, което направим днес ще бъде гордост за идните поколения! И дано ни разберат, и дано сме за пример!  ( излизат )


                                     СЕДМА СЦЕНА
                             ( Плиска, тронната зала )

ИСБУЛ: ( влиза ) Ювиги кхане! Бунтът на християните е потушен! Водачите им са мъртви! Предателите са наказани!
КХАН ОМУРТАГ: Не знам дали да те похваля! Но си свършил работата! Какво ще кажат ромеите? Прямо, не! Заради договора, сключен с Лъв и продължен при Михаил Балба! А и аз им помогнах да потушат бунта на Тома Славянина! Все пак ще ме наричат " убиец и враг на християните " ! Няма да се примирят!
ИСБУЛ: Какво от това, ювиги! За нас е по- добре! Така ромеите губят влияние по нашите земи!
КХАН ОМУРТАГ: Християнските водачи бяха предатели, спрямо моята държава, като нейни поданици! Познавайки традициите на християните ще ги възвеличат като мъченици!
ИСБУЛ: Да ги наричат, както си искат, но на нас няма да ни пречат повече!
КХАН ОМУРТАГ: За сега, Исбуле! За сега! Не са и малко в държавата ни!
ИСБУЛ: Но ще се борим, ювиги! Или ние тях, или те нас! Не се даваме лесно!
КХАН ОМУРТАГ: Така е! Върви и си почивай!
ИСБУЛ: Слушам! ( излиза )
ВОЙНИК: ( влиза ) Господарю, дошъл е пратеник на Онегавон!
КХАН ОМУРТАГ: Да влиза! ( войникът излиза, влиза пратеникът )
ПРАТЕНИКЪТ: Ювиги кхане! Идвам с добри и лоши вести!
КХАН ОМУРТАГ: Започни с лошите!
ПРАТЕНИКЪТ: Лошата е, господарю... Онегавон таркан падна убит край Тиса, но франките се оттеглиха давайки много жертви! А след време, една неделя, пратеник ни донесе вест, че няма да ни нападат повече и писмо дадоха да ви предадем ( дава писмото на кхана ) да бъде мир! И още пратеникът каза да правим каквото щеме с тимочани и браничевци!
КХАН ОМУРТАГ: Онегавон! Мир на праха му! Добър воин беше! Ще заповядам да бъде почетен с писмена върху камък! Друго?
ПРАТЕНИКЪТ: Нападнахме тимочани и браничевци! Отново ги покорихме и наказахме водачите им със смърт! А на техните места поставихме наши доверени хора!
КХАН ОМУРТАГ: Похвално! Върви, войнико! Нахрани се, почини си, наспи се!
ПРАТЕНИКЪТ: Слушам, ювиги!   ( Пратеникът излиза, след малко и кханът )


                         КРАЙ НА ВТОРО ДЕЙСТВИЕ

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Пиеси
публикувана на: 2019-11-26
прочитания: 77
точки: 3 (виж далите точки)
коментари: 0 (виж коментарите)
препоръчано от: 1 (виж препоръчалите)

Вход