StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 165,725
   Потребители: 12,387
   Автори: 4,018
   Коментари: 319,672
   Точки: 2,653,984
   Съобщения: 155,860
   Лексикони: 4,499
   Снимки: 10,684

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

В планината

Щастието се връщаше от излет в планината. Хвана хубаво време – есента беше в зенита си, слънцето отразяваше върховете на дърветата и снопове светлина хвърляха отблясъци върху листата: същински калейдоскоп.

Отби се в заведението на Нещастието да изпие един чай и да отдъхне малко.

– Отвратителен ден! – установи злобно Нещастието и донесе с яд и нежелание кана с горски чай. – Не знаеш шуба ли да носиш или по къс ръкав да ходиш. Болно време!

Щастието отпи от чая и се зарадва на аромата му. Миришеше на плодове, на трева и билки.

– Благодаря ти за добрината! – рече то, плати и продължи по пътя си.

„Напълни се планината с безделници – намръщено гледаше Нещастието напетата походка на ненадейния клиент надолу по склона. – Ще взема да затворя хижата, да видим тогава къде ще се отбива да пие чай. Без пари му продавам чая. Една пържола няма пари да си поръча. Не ми трябват подобни нехранимайковци. Аз пари имам достатъчно. Него да го видим. Как ще я кара без чай? Нещастник. И всички други като него – да вървят по дяволите!”

Речено-сторено. След месец Щастието отново мина покрай същото място – да почине и да пийне глътка ароматен чай. Вратата на хижата беше залостена, дървени греди със забити в тях огромни гвоздеи препречваха входа.

„Нещо лошо трябва да е станало, щом са затворили – каза си Щастието. – Такава красота, спокойствие и радост не може да се замени с нищо.”

И продължи по пътя си – енергично, бодро, нищо не му тежеше.

След тази случка Нещастието се поболя, стана по-нещастно, защото не можа да причини зло на другиго. А Щастието – всяка седмица може да го видите да катери планината: весело, с усмивка на уста. Чай в планината колкото щеш, и миризмата му те опиянява и ти стига. Виж, усмивки по-трудно се срещат. Тежи бедността, но се носи леко на път, не е товар. А богатството трудно се носи, щом не предизвиква завист.  То се страда.

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Миниатюри
публикувана на: 2018-11-12
прочитания: 103
точки: 16 (виж далите точки)
коментари: 7 (виж коментарите)
препоръчано от: 11 (виж препоръчалите)

Вход