StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 167,168
   Потребители: 12,429
   Автори: 4,038
   Коментари: 325,131
   Точки: 2,670,244
   Съобщения: 184,820
   Лексикони: 4,509
   Снимки: 10,723

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

СТАРИЯТ ШАМАН

Той беше вече твърде стар за да задържи Времето. До скоро можеше да го прави, но вече не. Часът наближаваше. Старият Шаман знаеше, че трябва да си заминава от Този свят. Правил го беше дузина пъти. Лесно е. Спираш Сърцето, издишаш по Тайния начин и си Вън, на Свобода! Свобода ли, та той я имаше и тук! Можеше да прави каквото си поиска, защото владееше Силата или по-точно беше неин Проводник. Осъществяваше връзка между Световете и Стихиите. Помагаше на хората. Замисли се, колко ли пъти е измолвал дъжд за своето племе, колко родилки е израждал, колко болни е излекувал и колко пъти е осигурявал прехраната на всички. Такава беше задачата му. Шаман, свръзка на Стихиите и Вселената със Земята и хората.

        Беше Сам, винаги е бил и винаги ще бъде. Шаман, който си заминава, Сам, но не самотен. При него всичко беше на заем. И юртата му и храната му и жените му, дори децата му. Той е Шаман, няма право на нищо лично, Свръзка между Небето и Земята. Тайните му бяха и са единственото, което имаше Истински. Те си бяха и са Негови. Завинаги! Никой не можеше да му ги отнеме. Той си ги беше Постигнал Сам! И Небесата го Благословиха! Някога, много отдавна, в далечно прераждане Той откри Силата на Природата и Вселената в Себе си, Повярва ѝ, Последва я и беше Възнаграден! Шаман, една Недоловима Свръзка между Световете.

         Не беше уморен, просто знаеше, че времето наближава и Той трябва да си Върви. Имаше Приемник, един млад и добре обучен Шаман, негов Достоен Ученик, Свръзка между Световете. Младият Шаман искаше да се грижи за Стария, но това беше Недопустимо! Старият трябваше да си замине. Сигурно тялото му беше на няколко столетия, нямаше значение, Той си Заминаваше. Време е. Старият Шаман последва Светлината, спря Сърцето си, Издиша по Тайния Начин и Излезе извън тялото Си. Беше Свободен, до Следващото си Прераждане, отново като Шаман! Той беше част от Небето и То от Него! Той Беше Шаман и Тук и Там!

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Миниатюри
публикувана на: 2013-08-26
прочитания: 223
точки: 4 (виж далите точки)
коментари: 0 (виж коментарите)
препоръчано от: 0 (виж препоръчалите)

Вход