uFeel.me
Благословена с Любов
Автор: tonia_borisova,  30 януари 2012 г. в 20:46 ч.
прочити: 1135
БЛАГОСЛОВЕНА С ЛЮБОВ!

Неочаквано, както се случва в приказките, една нощ в самотата ми изгря звездица. Прочетох във Фейсбук стихотворение, което ме грабна, разлюля сетивата, убоде ме с любопитството – откъде иде тая Светлина, този вихър от поетични образи, чия Душа трепти в звуците на необичайната космическа музика?...Нямаше име на автор. Само с дребен шрифт псевдоним –irini. А пък аватарът на страницата  – също толкова впечатляващо необичаен: Животът, Вселената и всичко останало! Зачетох се – стихотворение след стихотворение – до съмване! Отзивите – задъхано вълнуващи! Незнайни гласове споделяха радостта и изненадата си да открият това ярко дарование – със свой стил и поетична образност; с непосредственост на изказа, който пленява  с детска чистота и загадъчно тайнствена женственост.
Така влезе в живота ми магията irini – непознатата Чудесница, която пише стихове с лекотата на дишането, чиято душа пърха от всеки мимолетен полъх на мисълта, от докосването до голямото и нищожното, до преходното и вечното в нейната Вселена-Любов! Всеки ден, невидима и скромна, незнайно откъде, Ирини изпращаше своите изящни и мъдри послания без самата да има усещането за прелестта им. Тя не знаеше, че е звезда, а светеше със своя светлина, която няма да объркаш в мрака. Мислеше себе си за малко Момиче, орисано да живее с Думите. Не знаеше , че има необикновена  - изненадваща и нестандартна, смайващо-проникновена; ярка и пъстра - Душа на Момиче и Жена-Магия!  Душа-Скитница, която ни води през стръмните пътища на търсения и тревоги, изпитания и съмнения, вдига ни в небесата на мечтани невероятности! С нея неусетно ставаме отново деца - чисти, искрени, любопитни и палави.  Навеждаме се над вълшебни извори - да огледаме съкровеното в нас. С нови очи виждаме Живота, Вселената и всичко останало...И откриваме себе си в лабиринти от образи, чувства и загадки; докосваме се до светостта на единственото, заради което си струва да се живее – Обичта! Обичта към Божия необятен свят, грейнал в образите на мама и татко, на любимия и свидната рожба, на прекрасното приятелство и вечните стойности на Духа - Добро, Вяра, Надежда, Любов, Мъдрост!
Думите на това Момиче – наглед съвсем обикновени, като стъкълцата в ония непретенциозни детски калейдоскопи, превръщат преживяното в причудливи и вълшебно-неповторими словесни замъци, втурват ни с пъстрите си светлини  в чудесата на една нова приказна Алиса, извикват алюзии за Малкия Принц и Пепеляшка и нито  за миг не ни изгубват в пространствата на един огромен поетичен Свят – загадъчен и чист, изпълнен и преливащ от Любов!
Темата за Любовта превзема сетивата. Като светеща нишка , тя преминава през всеки стих – неизчерпаема, виртуозно импровизирана - с хиляди нюанси и полутонове; дълбоко осъзната и преоткривана стократно…Думите са като поток – задъхани, честни, искрящи от нежност; възвишени, а тъй житейски простички и правдиви. И неволно виждаме очите на това тайнствено Момиче:  широко отворени и любопитни, с блеснали неизплакани сълзи, а в тях -звънчетата на смях и радост: че е тук, че открива Света със сърцето си, че съществува, за да обича безмерно и завинаги!
Познах се в тази Душа, потърсих Ирини, за да  й благодаря за споделените поетични бисери. Изпращах своите послания към нея, за да я насърча да хвърли Магарешката кожа на своята анонимност, да повярва в себе си, да чуе стотиците приятелски гласове, които я молеха да сбере стиховете си в книжка…
И пак една нощ, приказната Фея, палавата Чудесница-Прекрасница, с Душа-Скитница, безпаметно влюбена в Любовта, плахо ме помоли да й помогна.  Да бъда редактор на тая първа нейна книга, за мен е истинска чест!
И ето,  добила кураж, Вълшебницата най-сетне сложи подписа си под своите поетични птици. Целуна ги и ги изпрати, заедно със своите смайващи илюстрации – съвсем да ни очарова! Досещате се вече чия е тази Душа–Скитница  – нали държите в ръка първото й ято стихове!
 Да, тя е!  МИРА ДОЙЧИНОВА!
Приятели, МИРА още не знае, че е МНОГО ГОЛЯМА! Не знае, че е поетеса, за която ще се изпише много мастило .... от СВЕТЛИНА!
Ние с вас, уважаеми читатели-приятели сме щастливци – свидетели сме на необичайно явление: на българския литературен небосклон  засиява още една ярка и чиста звезда, от ония, които и в най-тъмната нощ показват верния път!
Защото е благословена с Любов!
30.01.2012г.
Предговор към поетичната книга
на Мира Дойчинова \"Душата ми е скитница\"

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me