uFeel.me
КАКВО СЕ СЛУЧВА? И КАКВО ДА СЕ ПРАВИ?
Автор: dobromirpenkov,  3 март 2013 г. в 11:57 ч.
прочити: 559

                        КАКВО СЕ СЛУЧВА?

Следя със смесени чувства това, което се случва в хубавата ни Родина. Би било хубаво да съм изпълнен с надежда и трепетно очакване, че нещо хубаво, нещо ново ще се случи. Би било хубаво България да заеме мястото, което й се полага, като лидер сред цивилизованите държави. Би било хубаво всичко в душите ни да бъде красиво, като този прекрасен свят, който ни заобикаля. Добре би било. Но дали поредното недоволство няма да доведе до поредното разочарование? Спомнете си с каква радост прегръщахме всяка нова идея. И с каква надежда и възторг! С онова трепетно очакване, че Нещото най-после ще се случи. А То все не се случваше... А дали ще се случи сега?

Смятам, че няма сега нищо по-важно от това, да съумеем да превърнем енергията на недоволството в градивна енергия. Защото мърморенето, безпосочното роптаене не може да промени статуквото. Спомнете си как всички чисти хора в България споделиха сълзата на Йоско преди повече от двайсет години. Ето, енергията на тези светли хора не съумяхме да впрегнем тогава. Защото тези, които издигнахме с надеждата да донесат промяна, се подчиниха на закона за Стълбата и станаха Принцове. Нима сега отново вървим по този път?

За да не повторим предишните грешки, смятам, че сега трябва да тръгнем по съвсем нов път. Този път може да бъде намерен само, ако бъде впрегната огромната енергия, която съхранява нашия народ за изграждане на едно коренно различно от досегашното общество. Това може да бъде постигнато, като се зачете мнението на всеки, който има позиция за начина, по който трябва да се промени обществото. Всички тези мнения трябва да се съхранят в информационна банка и там внимателно да бъде обсъдена тяхната значимост от специалисти и тогава да бъде насочена за прилагане при новото устройство на обществото и държавата. В тази банка трябва с лекота да могат да бъдат откривани всички сфери, за които могат да се дадат идеи за промяна. Тази банка трябва да получи известност и да бъде захранвана и от всички групи и сайтове, които имат отношение към промяната. Не трябва да се тревожим от това, че някои предложения ще бъдат толкова радикални, че ще искат преобръщане на пирамидата. Защото точно това е необходимо. Защото тези, които се ползваха от нашето доверие до сега, използваха властта предимно за облагодетелстване на себе си и приятелски кръгове, както безцеремонно си признават. Ако през различните форми на властта са преминали хиляди власт-желаещи, от тях, вероятно, само няколко десетки са работили безкористно за благото на обществото. Досегашните власт имащи, дори и да имат желание да внесат промени, не знаят как да го направят, защото са затънали в старите стереотипи.

Срещам много мнения, които понякога са наивни и неосъществими на сегашния етап, но винаги носят поне малко своето рационално зърно. Но за да се използва това зърно, организаторите на протестите трябва да се познаят като лидери и да поемат своята отговорност за промяната на обществото. Защото всяко време ражда необходимите лидери. И защото е наивно да се мисли, че улицата директно ще може да определя правилата. Тя може само да ги подскаже. Лидерите са тези, които могат да ги превърнат в реално действаща сила на промяната. Несериозно е да се очаква, че ще може да се влияе върху обществените промени без парламентарно присъствие. Важното е тези нови лица да бъдат достатъчно подготвени, за да могат да представят народната воля и да й служат. За това е нужно от сега да се готвят за представяне на радикални идеи. Затова казвам, че трябва тези идеи да съзреят чрез една информационна банка. Тази банка трябва да бъде видима за всички и всички да могат да участват в обсъждането на идеите.

Искам да ви посоча само две теми, за които бих дал предложения за радикални промени:

Раждаемостта – това е проблем номер едно за нацията. Без решаването на този проблем всичко друго губи смисъл.

Енергетиката. В момента има хиляди желаещи да изградят микро  ВЕЦ, но за да реализират идеята си, трябва да бъдат „наказани“ с 1500 лв. такси и безброй бюрократични спънки. Ако пирамидата се обърне, тоест ако държавата разреши безпрепятствено изграждане на тези ВЕЦ и сама стане инициатор и стимулира желаещите да ги изградят, България ще получи няколко мегавата напълно безплатна енергия. Става дума за микро ВЕЦ до 20кв., които не се включват в мрежата,  а се ползват само за лични нужди. Ето, за хиляди такива идеи става дума. За тотално разграждане на бюрократичната машина на всички нива. Но това няма как да стане, ако не се използва неизчерпаемата енергия на народа и не се насочи в нужната посока.

Затова се обръщам към тези, които са поели отговорността да оглавят народното недоволство: – Това е пътят! Не губете време, а трансформирайте това недоволство в мощна енергия на промяната!

И не забравяйте, че вие пишете новата история на България!

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me