StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 165,131
   Потребители: 12,357
   Автори: 3,998
   Коментари: 318,626
   Точки: 2,662,504
   Съобщения: 155,833
   Лексикони: 4,499
   Снимки: 10,792

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

СНЕГЪТ

СНЕГЪТ


      Заваля тихо сняг. Бала радост в съня на децата. Като дете и аз му се радвах, особено когато натрупаше дебелите преспи, когато запушеха комините в снежните калпаци на къщите. Снегът означаваше пречистваща тишина и белота, нова дреха за уморената земя, означаваше търкаляне в меките преспи, означаваше бой със снежни топки. По местата където играехме щяха да се народят разнокалибрени снежни човеци с морковени носове и продънени тенджери на главите за шапки. Снегът означаваше незабравими шумни пързалки, щастливи зимни празници с много подаръци.
      Но днес, когато снегът заваля, зад красивия танц на снежинките, аз виждам да прозират други истини. Други мисли ми идват наум; че ще трябва да се рине изобилно навалелият сняг, ще натрупа по улици и тротоари и трудно ще преминаваме; че много скоро тази приказна бяла чистота ще потъмнее от дим, сажди и какви ли не боклуци; че снегът ще насъбаря при топенето си цигли и керемиди от покривите и дуварите, ще предизвика наводнения; че докато вали, тежката му мокрота ще счупи клони, ще скъса далекопроводи, ще доведе до спиране на тока; че ще замръзнат чешми и водоеми. Ще дойдат тежките и непосилни за бюджета ни сметки за ток, парно, дърва и въглища. Ще дойдат ледовете и ще започне хлъзгане и падане по тях, контузии ще има. Че ще трябва да стоим повечето време затворени в къщи покрай печките и радиаторите; че над града ни ще легне плътен смог от мръсен въздух; че ще плъзнат настинки и грипове, и ще се наложи да се пият лекарства.
      Колко различно гледам сега на тази падаща чиста небесна белота – от радост, тя се е превърнала в грижа. Навярно е така, защото преди е имало кой да мисли за проблемите идващи със снега. За възрастните тегобите, за децата веселбата и забавленията. Затова за едните снегът е гост желан, а за другите бреме.

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Импресии
публикувана на: 2011-04-02
прочитания: 148
точки: 2 (виж далите точки)
коментари: 0 (виж коментарите)
препоръчано от: 0 (виж препоръчалите)

Вход