StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 164,534
   Потребители: 12,358
   Автори: 4,002
   Коментари: 317,166
   Точки: 2,656,827
   Съобщения: 154,369
   Лексикони: 4,498
   Снимки: 10,785

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

Паралели

Спомням си, че навремето, баба ми не сядаше да закусва без киноа и крекери. Сигурно затова доживя до патриаршеската възраст от деветдесет и пет години.
Нас, децата, ни хранеше по-нездравословно. Още в устата ми е вкусът на домашните мекици, баничките със сирене и яйца и тегленушките, както и много други пърженки на тиган.
Занимаваше се с различни спортове и бойни изкуства. Като отидеше в градината да копае и полива, кеф ти фитнес, кеф ти йога, кеф ти тай чи… Изкарваше по цели кофи годжи бери, чиа, амарант… Дърветата натежаваха от авокадо, папая, манго и какви ли не други екзотики.
На нас, децата, обаче ни стигаше шепа печени и осолени слънчогледови или тиквени семки (ако не знаете, тиквените семки ни прочистваха от остриците, т.н. детски глисти) и царевичен кочан, опърлен на истински огън. А чорбата от коприва, щафель и киселец беше несравнима по вкуса си манджа.
Баба ми беше и хитра, отгоре на всичкото. Пиеше кафето си с джинджър и жен-шен и с няколко капки алое вера. Знаеше тя как да удължи живота си.
Ние, децата, пък консумирахме прясно мляко от жива крава. Вярно е, че колкото по растяхме, толкова по-бързо търсехме място между царевичните редове, за да се изходим по голяма нужда, но това са проблемите на съзряването…
Баба ми имаше странни методи на възпитание. Нищо, че беше неграмотна. Пускаше ни по цял ден на реката с връстниците ни от тайфата и не се сещаше повече за нас. И как иначе? На главата й висяха кокошки, гъски, пуйки, че и прасе... Но от това възпитание се научих да чета и пиша, да обичам литературата, а и да нямам проблеми с общата култура.
Ние, децата, отрано се научавахме да различаваме крава от кон, коза от овца и гъска от патица. А днешните са ги виждали само на картинки.
Дали някога ще помъдрея толкова, колкото моята баба?

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Хумористична
публикувана на: 2018-06-09
прочитания: 119
точки: 11 (виж далите точки)
коментари: 3 (виж коментарите)
препоръчано от: 5 (виж препоръчалите)

Вход