StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 166,702
   Потребители: 12,416
   Автори: 4,033
   Коментари: 322,433
   Точки: 2,663,105
   Съобщения: 167,763
   Лексикони: 4,503
   Снимки: 10,708

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

Гледната точка на Пешо

От патриотична гледна точка глупостта е героизъм. Това настояваше Пешо, докато пишеше есе на кандидат-студентския изпит по журналистика. Пешо беше на около петдесет, но продължаваше да кандидатства. Мечтаеше да стане радиожурналист. Обичаше радиото от малък и все си представяше как фучи гласът му из ефира, докато прави блиц анализи на събития и политици, докато радва слушателите с нови парчета на любими банди и прочее вълшебства, които могат да се правят само безжично.

От реформаторска гледна точка глупостта е напълно приемлива като народопсихология, но неудобна поради своята значителност. Така продължаваше той размишленията си. Темата, която му се падна този път, вероятно петнадесетият път, ако не и шестнадесетият, беше свързана с правото на мълчание. Тегава тема, още повече за човек, който възнамерява да изкарва парите си в ефир. Ефирното мълчание никога не е многозначително.

„Ефирното мълчание никога не е многозначително...” – написа и се замисли. Кое ли пък мълчание е такова?

Огледа се. В залата имаше около стотина като него – все хора, желаещи да се пробват в трудния път на журналиста, да станат известни с някое разследване или пък поне с оригиналността на въпросите и анализите си. Не видя друг с бяла коса, засрами се и продължи да работи върху есето.

Мълчанието не е право, а задължение. Това ли пък откъде му хрумна? Ами който говори много, малко време му остава да мисли. Пък и правата са създадени за отговорни хора, за бдителни граждани. У нас такива рядко се срещат. Виж, с мълчание и до пенсия може да стигнеш, ако не до Цариград, както казва поговорката. Преклонена главичка сабя не я сече, мълчанието е злато и прочее робски мисли е сътворил нашенецът. Следователно правото на мълчание е разновидност на правото на богатство. Колкото повече мълчиш, толкова по-заможен ставаш. В крайна сметка никой не очаква от овцете да говорят, нали? Ама, ще кажете – продължаваше да пише Пешо, – овцете не могат да говорят. То и хората не могат да мълчат. Ама се налага. Всеки прави това, което природата му налага, за да оцелее, независимо дали му отърва. Така е то. Така протича животът.

Сети се, че някъде беше прочел: „Думите отлитат, написаното остава.” Римска някаква максима беше. Включи я в есето по тази начин: „Още древните римляни не са смятали речта за особено важна. Тя отлита. Много по-разумно е да мълчиш, когато не ти се налага да говориш и така да обрулиш собственото си право на глас. Мълчанието е безгрешно, за разлика от думите. Ако си толкова на зор, по-добре пиши. Така или иначе никой няма да те публикува, но поне ще си крещиш на воля върху листа като оня идиот, дето изкопал дупка в земята и там си викал ли, викал. Облекчавал се така човечецът.”

Пешо работеше като арматурист и когато предаде есето на изпитната комисия, побърза да отиде на обекта. Беше предупредил, че ще се забави. Не беше казал каква е причината, но бригадирът беше свестен човек, разреши му отсъствието без да го пита защо.

Петнадесетата работа на Пешо по тема от кандидат-студентския изпит по журналистика беше оценена високо от изпитното жури. Той беше класиран. Тази година, навръх петдесетият си юбилей, той най-сетне щеше да зарадва близки и познати, че вече е студент, а след пет години – кой знае, може би радиоводещ или нещо повече.

Но не го направи. Никога не забрави есето, с което беше класиран. Предпочете да запази право на мълчание, за да дочака пенсия, отколкото да реализира мечтата си да бъде известен и шумен.

 

 

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Хумористична
публикувана на: 2019-08-21
прочитания: 94
точки: 4 (виж далите точки)
коментари: 2 (виж коментарите)
препоръчано от: 2 (виж препоръчалите)

Вход