StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 166,904
   Потребители: 12,423
   Автори: 4,036
   Коментари: 324,049
   Точки: 2,667,971
   Съобщения: 172,225
   Лексикони: 4,507
   Снимки: 10,712

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

Хиподрумски намерения

Понякога се случват странни неща около хиподрумските намерения. Там компасът не работи. Постоянството печели симпатии, но не винаги шаврантисалата бахтия напътства изрядната фабрика за преработка на зелено вино. Кокичетата цъфтят безочливо и нахално надничат в хорските домове. Тих студ намазва филия със сняг, а благочестието не се степенува. О, да, разбира се  - летните шейни криволичат, сякаш да докажат как да премерят сили с падението. Починали от почивката група туристи се смесват с тълпата, докато Мроз броеше озлобени маргаритки.

– Здравейте, извънземни приятели - промълви Мроз с лек напрегнат, сух и предсказуем глас - ще вечеряме ли заедно?

– Не, категорично не! - отговориха извънземните и нападнаха бурканите с мед, който им беше даден от бай Минчо от Павликени.

Мроз и бай Минчо се поразтъпчиха по хиподрума, докато трескаво се тъпчеха с аспирин. Една болна мечка се хилеше близо до тях.

– Здравей, болна мечко! - поздрави ехидно мечката Бай Минчо от Павликени - Искаш ли малко мед?

– Искам! - отговори мечката - искам и още как!

–Тогава говори с извънземните. Всичкия мед е при тях.

Извънземните се спогледаха скришом и явно не искаха да се разделят с меда си. Вълшебни облаци като медузи се нижеха по небето, сякаш нарисувани с оранжев тебешир. Мроз се приготвяше за преговори с представители на извънземните. Чудеше се къде си беше дянал лулата. Глобалното затопляне не го интересуваше пряко. Изведнъж Хилаард и Босмиун - представителите на извънземните - кихнаха едновременно върху хиподрума, кихнаха по Галандски и изведнъж заваля ситен мед. Мечката се зарадва, вече нямаше нужда от преговори с извънземните, които стягаха летателния си апарат, за да се приберат в Галандия - тяхната родна планета. Също така се появи една ядосана сврака и искаше огънче. Оплака се, че тютюна ѝ привършвал и че преди няколко дена и обрали апартамента. Мроз ѝ каза да не се притеснява, а да вдишва и издишва въздух дълбоко. А  Хилаард и Босмиун ѝ подариха специален диамантен кит, изсушен под лъчите на Галандските слънца.

Довиждане, извънземни! - казаха в един глас бай Минчо, Мроз, Мечката, която изведнъж оздравя, и свраката, разперила крила като магистрална труженичка.  Хилаард и Босмиун бавно потънаха в сноп лъчи и се изкашляха тихичко. Дойде време за хризантеми. Странен ручей започна да се стича по хиподрума, като го наводни. Множество синкави насекоми се разбягаха като оставяха следи с малките си краченца. Силен тътен разтърси хиподрума - летателния апарат на извънземните бавно се откъсна от земната повърхност, след което се превърна в бледа звезда, която изчезна в нищото.

 

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Фейлетони
публикувана на: 2020-06-28
прочитания: 26
точки: 2 (виж далите точки)
коментари: 0 (виж коментарите)
препоръчано от: 0 (виж препоръчалите)

Вход