uFeel.me
Завист
Автор: nejnabg,  29 юли 2006 г. в 00:00 ч.
прочити: 1361
21 век. Свят на пари ,наркотици и природни бедствия. Всички ние живеем с един подсъзнателен страх, от това което ни очаква утре. Денят на всеки от нас е изпъстрен с чувства и преживявания. Любовта и завистта са най-срещаните при „прегледа” на нашите души. Какво е второто? Защо го има? Какво го пробужда?
Завистта е болест. Тя обсебва и човек трудно може да се излекува от нея. Все още не е измислено лекарство, и надали ще бъде. Тя е породена от желанието за материални блага и съвършенство. Има два вида завист – коварна и приятелска.
Коварната се състои от това да искаш нещо, което има друг. Това може би е напълно нормално. Но този подраздел на завистта води до по-големи последствия – омраза, дори убийства. Когато човек бъде завладян от нея, той се самозабравя. Започва да иска още, и още. Но нищо не му е достатъчно. Тук се крие разковничето на коварната завист. Човек започва да търси начин да отнеме чуждото. Много често използва забранени методи в играта наречена „живот”.
Но единственото, което спечелва, е всеобща омраза.
Другият вид завист е приятелската. Но може ли да се използва толкова силна дума като „приятелство” тук? Вероятно и да, и не. Завистта в този случай е само в зародиш. Тя не крие желание за нараняване и разруха. Но все пак е опасно. Границата между приятелската и коварната е много малка. Поради това много хора я прекрачват и попадат в Ада на Земята. Има много добре казан израз: „Искрено ти завиждам.”. Какво се крие в него? Може би нищо, а може би ужасно много.
Завистта руши дългогодишни вризки, приятелства. Заради нея са се водили войни. Всеки от нас я е изпитвал. Но много често и ние самите се превръщаме в провокатори. Дори и не забелязваме това. Пример за това е хвалбата. Отивайки при приятели и започвайки да се хвалиш за добра оценка, нова дрешка или нещо друго ти се превръщаш в пробудилия завистта. Причина за това е незнанието на човек кога да спре потока от думи. Следователно понякога и ние самите сме толкова виновни колкото и завиждащите.
Днес живеем в общество движено от парите. Какъвто и вид да е завистта тя не носи нищо добро. Винаги ще има някой по-умен, по-богат, по-красив от теб. Тогава какъв е смисълът да завиждаме? Счита се също, че завситта е един от десете смъртни гряха, водещи към Ада. Но какъв е тогава пътят към Рая, като се знае че безгрешни хора няма?

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me