StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 165,199
   Потребители: 12,358
   Автори: 4,000
   Коментари: 318,797
   Точки: 2,663,000
   Съобщения: 155,851
   Лексикони: 4,499
   Снимки: 10,796

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

Жената над 40

   Да поговорим за етикетирането - много е модерно напоследък. Хората обичат да лепят етикети наляво и надясно - на ближния, на съседа, на жената, на тъщата, на колата, на поведението нечие,  на отношенията помежду си, на любовта дори… за бога и на кучето на русата комшийка, че и на нея самата…
  Най-интересно е, когато непоживелите още, метнат етикет на нечия възраст. И ми се прищя да направя надлъжен разрез на Жената над 40 години. Какво е тя и има ли приложение в ежедневието. За напъпчените младежи, това е сбръчкваща се лелка, която трябва да стъпва тук-там, за да не пречи, чийто основен атрибут са торбите с покупки за ревящите дечурлига в къщи, а най-тичащият й аксесоар е печката, украсена с тиганче на Тефал. Да, ама не!
Нека синтезираме:
1- Танци - Жената над 40 умее да се претвори, танцувайки, защото е направила безброй крачки, спъвайки се, падайки и ставайки, макар и с ожулени колена. Пробвала е хиляди стъпки, които са й причинявали болка, но се е научила да ги превръща в удоволствие, довело я до съвършеното движение! Жената над 40 не танцува - тя с танца си флиртува! Със самата себе си, защото това я прави щастлива! Предизвикателно щастлива!
2- Любовта - Жената над 40 умее да обича! О, как умее да обича! Всеопрощаващо и унищожаващо!Била е наранявана, самата тя мачкайки! Когато е влюбена, тя е Свръхнова - създава и рязко удря права линия! С лекота!
3- Сексът - Момиченца, тоалетната винаги е близо до вас - напънът от долу не е нагон - другото е! Жената над 40 познава тялото си, както художник модела си! Правейки любов, тя твори-рисува, къса, драска, чертае, оцветява, трие и започва отново! Създава картина! А, понякога и шедьовър! И главният герой е самата Тя! Умее да докосва, знаейки, къде се крие Вълшебството. Умее да целува, сякаш от това зависи животът й! И не само нейният! Поглъща с поглед цялото представление и накрая обира овациите!
4- Майчинство - Жената над 40 е, като вселенска симбиоза между оазис и цунами за децата си, а ако някой се опита да ги обиди или не дай Боже нарани, пресушава океани и стрива на прах планини! Бърши сълзи и дарява от кръвта си. Не спи, не се храни, тъгува и се радва! Изслушва и крещи истерично. Удря шамари и след това си отхапва ръката от яд! Превръща се в малко дете за части от секундата, пее, скача и строи въздушни кули. Когато трябва е лекар, психолог, приятел, съдия, кошмар и утеха! Тя е повече Майка от собствената си майка! А, когато остане сама, с чаша питие в ръка, успява да се усмихне уморено!
5- Приятелство - Жената над 40 познава до толкова добре хората около себе си, че съумява да сведе до минимум бройката на доверениците си и да ги разграфи на познати и приятели. След като, години наред се е доверявала и давала по парченце от себе си нахалост, вече с лекота натиска копчето "delete" в една успешна селекция на тези, които я ценят. Понякога пръстчето, което трябва да преброи е само едно, но нечупливо!
6- Домакинство - Жената над 40 умее да прекара любовта на мъжа през стомаха с майсторството на екскурзовод, повел група задръстеняци на околосветско пътешествие. Стига да поиска това! Тя! Не той! Факт!
7- Външност - Ми, красива е! Жената над 40 е красива - знае как, защо, кога и колко! Знае как да ухае, как да е секси и, мамка му, няма бръчки! Просто е красива! Защото вече е Жена! Завършена и оцеляла! Губила е битки, печелила е войни- май беше обратното - тя е като ковано желязо, превърнато в изящен орнамент! Калена и смирена, силна и нежна! Зависи какво заслужава ближният! Проляла е кръв, но и е опитала вкуса на отровата й! Етикет ли?! Недейте! Етикирайте някой салам, който има цена! Жената над 40 е безценна! Тя е енциклопедична!
  Защо знам всичко това ли? Ми, защото съм жена над 40! И за протокола на младежите – още съм млада!

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Есета
публикувана на: 2018-07-07
прочитания: 201
точки: 11 (виж далите точки)
коментари: 5 (виж коментарите)
препоръчано от: 7 (виж препоръчалите)

Вход