uFeel.me
Възвание към Българите
Автор: tonia_borisova,  15 март 2012 г. в 23:00 ч.
прочити: 417

Знай : БЪЛГАРСКИЯТ древен обичай
от памтивека мъдро повелява:
„Почитай майка и баща! Докрай
ЗЕМЯТА и РОДА си защитавай!
ДОСТОЙНСТВО, ЧЕСТ и СЛАВА им бъди –
тъй родово дърво – столато расне!
Помни – живеят в тебе и ПРЕДЦИ
и БЪДНОТО – правнуците прекрасни!
За тях си камък в БРОД към ВЕЧНОСТТА
и възелче от земно и небесно,
чертица от рабош на ПАМЕТТА
и шарка в губер, изтъкан от песни!”

БЪЛГАРКИ и БЪЛГАРИ – по кръв и Дух, от днешната България и някогашните Родини, от всеки кът на Планетата, където времето и късметът са отвяли Българския ген – ЕЛАТЕ  заедно да се заловим на ГОЛЯМОТО ХОРО във Варна на 10 юни 2012г. Елица Тодорова – прекрасната, гласовита и даровита Елица,  която изправи на крака в името на БЪЛГАРИЯ стотици хиляди зрители на стадиона в Берлин и милиони пред телевизионния екран, ни кани да изиграем най-голямото, пъстро и неповторимо българско хоро, на което да се заловят повече от 50 000 сърцати танцьори. Това хоро ще постави Рекорд на Гинес. Не зари Рекорда, заради БЪЛГАРСКОТО в душите си, заради БЪЛГАРИЯ и бъдещето на децата си – ЕЛАТЕ!

Извадете от раклите на баби и прабаби съхранените автентични носии и накити, пременете се в тях и се почувствайте истински! Ако нямате такова родово наследство, потърсете от близки и роднини, в Народните Читалища идете и вземете под наем носии от своята фолклорна област или оная, която най-много ви харесва и обичате! Поканете роднини и приятели да направят същото и заедно ЕЛАТЕ да играем нашенските вечните, неповторимите и прекрасни хора: сърце до сърцето, душа в душата; да си предаваме в ритъма и еуфорията на вихрените стъпки от силата и енергията на Сътворението, които избухват у всеки, заловил се на хоро.

Защото то - ХОРОТО е сакрален символ на ЕДИНЕНИЕТО!

 Днес на нас, БЪЛГАРИТЕ ни е нужно ЕДИНЕНИЕ – дълбоко осъзнато, многопосочно, необратимо и възходящо! ЕДИНЕНИЕТО ще възкреси и утвърди най-добрите традиции на държавността и народностното начало в живота ни; Единението ще отвори сърцата ни за ДОБРОТАТА и ОБИЧТА помежду ни, ще ни научи ДА СЕ ОБИЧАМЕ И ПОДКРЕПЯМЕ, като НАРОД И НАЦИЯ!

 В ЕДИНЕНИЕТО Е СПАСЕНИЕТО И БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

Нужно ни е да опознаем себе си, да се усетим значими и горди с древния си произход и величието на духовното наследство на предците си, което днес не познаваме добре или никак, а това ни прави слаби, неуверени, страхливи за хляба и ограбени откъм мечти и вдъхновение за полет. Липсата на себепознание, късата родова и историческа Памет, Страхът за утрешния ден и робската психика са враговете в пазвите и душите ни. Те смачкват Националното ни Самочувствие и Достойнство, унизяват ни в собствените ни очи, обезличават ни пред децата и внуците, отродяват ни от БЪЛГАРСКОТО! Обезсилват Вярата ни в Бога!

Голямото хоро на Елица Тодорова и истинските Българи, които я подкрепят всъщност люлеят една огромна КАМБАНА НА ПАМЕТТА И БЪЛГАРЩИНАТА: чуйте я със сърцата си, разлюлейте я в душите си, нека не престава да звучи! Нека гласът й стигне до всяко сърце, да го събуди и възкреси, да го направи силно и смело, неустрашимо и истинско, БЪЛГАРСКО!

Защото БЪЛГАРИН и БЪЛГАРИ не са етноними, не са названия за народностна принадлежност, а ЗНАК ЗА ДУХОВНА ИЗВИСЕНОСТ И ЦИВИЛИЗАЦИОННА МИСИЯ! Мнозина днес са забравили корените си, мисията си, същността си – оставили са се да ги пречупят и смачкат духом, да ги направят безволни и безразлични изпълнители на чужди воли; заставили са ги съзнателно или неволно да служат на чужди интереси….

ЕЛАТЕ, скъпи сънародници! ЕЛАТЕ и вие – Приятели на България! ЕЛАТЕ да слеем силата на енергиите си и волята да сътворим заедно ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Земята под нас ще е щастлива да усети ритъма на общите ни стъпки, ще тътнат барабаните и вдига гайдата в небесата дадената от Бога дарба на Елица да ОБЕДИНЯВА С ИЗКУСТВО И КРАСОТА БЪЛГАРСКА!

 Ние сме БОГОДАРЕН НАРОД! Истина е! Който не го е знаел, ще го разбере! Който не се е усещал частица от Силата – ще я усети! Облечете носиите на предците си, почерпете от Духа им, който живее в тъканта и шевиците, в накитите и красотата на сътвореното и пренесено през вековете познание и мъдрост, поведете децата и внуците си и ЕЛАТЕ!

ГОЛЯМОТО ХОРО ще събуди древния Български Дух в гърдите ни, ще ни извиси и вдъхнови с толкова много красота и пъстрота на едно място, ще ни придаде увереност и изправи челата ни да бъдем БЪЛГАРИ с ненакърнени ЧЕСТ, ДОСТОЙНСТВО и СЛАВА! С ВЯРА в Бъдното! Ще ни даде възможност да се усетим  ЖИВИ ПЪТЕЧКИ КЪМ БЕЗСМЪРТНАТА ДУША НА БЪЛГАРИЯ!

 Тоня Борисова – поетеса и актриса, родственица на Летописеца Захарий Стоянов

Определена от Елица Тодорова за водач на фолклорната група от Ямболска област и Водач на Голямото хоро!

 15.03.2012г.


 

 

 

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me