StihoveBG.com
рекламирай творбите си
Начало

Наши приятели

Статистика
   Произведения: 157,727
   Потребители: 12,277
   Автори: 3,964
   Коментари: 300,716
   Точки: 2,611,473
   Съобщения: 109,876
   Лексикони: 4,467
   Снимки: 10,835

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

„Въображението е по-важно от познанието.” – Алберт Айнщайн


   „Въображението е по-важно от познанието.” Така ли е наистина? Повечето сентенции са теоретично обобщение на натрупан и изстрадан житейски опит. Всеки ще възприема такива твърдения също въз основа на своите установени възприятия за света. Едно е сигурно само - в мрачните моменти на сблъсък се добива истинско познание. Следователно истината е препятствие. (И обратното е вярно - всяко препятствие си е истинско.) Умението да търсим, намираме и отстояваме истината се състои не толкова в търсенето на щастие, колкото в кроткото усещане за доволство от преживяното. То е истина. Защо тогава нашето въображение да е по-важно от истината? Можем да фантазираме живота си през деня на воля, през нощта да го сънуваме… Въображението ни всъщност е без граници, докато познанието ни в определена област (или въобще за живота ни) е винаги ограничено. Въображението може да ни накара да сме недоволни от себе си и тогава да го използваме за творчески заряд. И да открием неподозирани възможности, които познанието не ни е разкрило.
    Винаги давам зелена светлина на въображението си. То ми е подсказвало решения на проблеми, които със знания не съм могла да намеря. То ми е като другарче, което ме води към моята независимост от човешките интриги, сплетни и коварства. Е… съпътствано с известна доза самота, но пък защо да не усвоя разнообразни умения и да я използвам градивно. Като чувствително цвете поливам и се грижа за своето въображение, защото без него светът ми може да рухне под напора на абсурдите, с които непрекъснато се сблъсквам...
   Представите ми допълват липсите и ме карат да се чувствам окрилена. Помагат ми да се бунтувам срещу неразбирането и да градя своя живот напук на всички общоприети норми и правила. Как тогава да не приветствам силата на въображението!

… … …

„Въображението е по-важно от познанието... и далеч по-силно от волята.” - Хосе Силва

                                                                             © Павлина Петрова


vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Есета
публикувана на: 2009-11-17
прочитания: 2411
точки: 36 (виж далите точки)
коментари: 3 (виж коментарите)
препоръчано от: 15 (виж препоръчалите)

Вход

placeholder