uFeel.me
ВЕРКА
Автор: yuliya2006,  1 април 2013 г. в 18:46 ч.
прочити: 311
На коледните празници погребаха Верка. Отишла за хляб, пътя бил в лед и една жигула изневиделица я ударила. Старата жена била влачена доста метри и край! Отнесе се на небето, при съпруга си, братята, майка си  и баща си.
Шофьорът на колата казвал, че натискал клаксона, че се опитал да я избегне. Но!  Старицата не чувала и това било фатално за нея.
  
Беше едра, здрава селска жена! Родата и все дълголетници, благи и добри хора. И задружни - помагаха си един на друг. Когато се спомина мъжа и, братята и все в двора - орат, садят. Сестра и при нея дойде да живее -  да не е сама, да превъзмогне мъката.
 
Умна и работна жена бе Верка! Съседите все нея питаха - кога да садят разсада според луната, с какво да пръскат зеленчуците, как да култучат доматите, та да раждат в изобилие.
  
Корава и силна  жена бе! Не говореше много, обичаше да слуша. После съвет да ти даде. И ти,  мине не мине време,  все се чудиш - Откъде в тази обикновена българска жена тези знания, този опит, това богатство!

Внучето и бе болно, от синдрома на Даун. Лятно време, все тя го гледаше. А то мило, добро, приказливо. Все и викаше:
  - \"Баба, баба! Хайде взимам топка, играем!\"
И тя макар на възраст, заставаше като вратар на футболно игрище и чакаше...
  
 Колко тежко е било на душата  и, тя си знаеше! Но никога не заплака, никога не се съжали!
Само веднъж, гледайки в една точка тихо каза:
   - \"Д а ме прибира Господ, да ме прибира! Не чувам, не виждам  и детето болничко да гледам, не издържам! Да ме блъсне нещо, да ме няма на този свят...\"
   
Така каза Верка! Така и стана!


31.03.2013
ДЖУЛИЯ БЕЛ

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me