uFeel.me
С какво и как мога да променя нашия град
Автор: galenavyrbeva,  12 октомври 2011 г. в 11:07 ч.
прочити: 666

С какво и как мога да променя нашия град?

 

  Пътят на Шумен е оставил светла диря в полумрака на историята. Понякога Десетият град за дълго се е губил в праха на почти безжизнените низини, но въпреки това с чудно постоянство е запазил своята вярна посока към скритата в далечините на бъдещето, невидима, но ясно утвърдена цел.

  Промяната е сложен процес, който се формира на първо място в съзнанието на отделния човек. „ Аз”- ът рядко се отделя от масата, наречена тълпа, и рядко си задава въпроса, какво мога да направя, за да променя града си. Всеки знае, че един град се ръководи от много хора, от чийто решения зависи неговото социално, икономическо и културно развитие. Затова в най-общите си стремежи всеки се бори да подреди собствения си живот, който е отражение на социалната обстановка в страната.

  Когато човек е богат и притежава печеливш бизнес, той се превръща в работодател за съгражданите си и  подпомага финансово общината. Бедността е най—яркото проявление на лошата социална обстановка и всяка по—малка криза се отразява неблагоприятно на малкия и среден бизнес, а класовите различия подклаждат онази страна на човешката омраза, която наричаме завист. За тези отношения съществува и българската поговорка „ Сиромахът свещи гори, на чорбаджията парите брои”.

  Когато човек не мисли за другите, а единствено за себе си, не може да прозре истинската нужда от цялото, общото, наречено град. Защото градът сме ние, хората, които го съставяме и изграждаме или опозоряваме и рушим, нищо, че на картата на България Шумен изглежда като малка точица.

  Младите хора са бъдещето, в чиито ръце е социалният, икономически, обществен и културен разцвет, но какво могат да направят, притиснати от неблагоприятната обстановка и тежките условия. Част от тях дори заминават в чужбина, търсейки по-добри възможности за реализация, образование и заплащане. Имаме толкова умни и талантливи млади хора, развиващи се в областта на математиката, информатиката, спорта, музиката, науката и изкуствата. Ако техният потенциал се вложи за общото ни културно наследство, това ще ги направи известни дори пред страната и света.

  Колко талантливи млади художници, музиканти, актьори и писатели на Запад са се родили в провинциални градчета или никому неизвестни села, но достигайки апогея на своята кариера, са прославили родното място, а в последствие и страните си. Колко от тях са тръгнали по трънливия път на неуспехите, хаоса и безпаричието, за да се устремят нагоре и да пожънат невиждани успехи. Защо в другите страни е възможно, а в България—такава рядкост. Нима талантът има националност?

  Само дистанцията на времето е сигурен измерител за това колко е стойностно дадено произведение, но в своята дълго-вековна история България е давала и ще продължава да дава на света гения на най—умните, способни и талантливи хора.

 Влагане, влагане, влагане... това е бъдещето на град Шумен. Общината трябва да насърчава младите хора чрез кампании, общински инициативи, чрез конкурси. Ние не можем и не трябва да си затваряме очите пред потенциала, който има силата да променя. Защото винаги ще има дупки по пътищата и катастрофи по улиците, но много рядко талантът ще бъде повторно уловен, ако веднъж тромавото безхаберие е убило мечтите му за изява, развитие и изграждане. Талантът трябва да се насърчава с оглед необходимостта от израстването на града, което е неизбежно следствие от развитието на личността.

  Община Шумен има бъдеще. Тя е естествено средище на обществен и духовен живот с богато културно – историческо наследство—„Мадарски конник”, „Шуменска крепост”, „Паметник 1300 години България” и други. Всяка година в града идват и много студенти, за които университетът е възможност за добро образование и израстване, но нека не останем само с това, а да задържим младите хора и да повярваме, че по—доброто бъдеще минава през взаимната толерантност, разбирателство и уважение.

  Най—важното е да не мислим единствено за себе си, а всеки сам да си зададе въпроса какво може да направи за другия. Така ще запазим съпричастността помежду си и ще бъдем достойни граждани на нашето общество.

  Шумен е град на толерантността и хармонията, на взаимното разбиране и независимостта между религиите, това са вечните общочовешки стремежи на всеки отделен човек и на народа като цяло, които сближават хората и ги правят по- добри...

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me