StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 163,703
   Потребители: 12,354
   Автори: 4,000
   Коментари: 314,033
   Точки: 2,648,227
   Съобщения: 150,267
   Лексикони: 4,495
   Снимки: 10,796

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

Единни или разделени ?


Единни или разделени ?

“Жив е , той жив !Там на Балкана...”Жива , жива е и България!Впила корени в ложето Балканско от каманак, потънала в дълбокия и тайнствен мрак ,вплела се във вретеното на времето и глобализацията.Както казва Гьоте:
“Всички епохи , в които господствува вярата, са блестящи и издигат сърцето.Плодоносни са за тогавашния свят и за следващия .”
Моят свят , е свят на глобалните промени и проблеми.“За всеки от нас именно в този всемир е определен троен живот и тройно място за престояване. Майчината утроба , земята и небето. Преходът от първото във второто става чрез рождението .От второто в третото - чрез смъртта и възкресението .В първото получаваме само живот с началата на движението и сетивата. Във второто - живота , движенията и сетивата с началата на духа . В третото - абсолютна пълнота във всичко.”/Ян Янос Коменски/
Именно върху този наш живот влияят проблемите на глобализацията .Социалните мислители на Новото време се чувстват длъжни да и сътворят нов олтар , да я издигнат в ранг на основна ценност.Глобалните проблеми са изключително важни за човечеството . От тяхното решаване зависи по-нататъшният социален прогрес -предотвратяване на нова термоядрена война и осигуряване на мир за всички народи , преодоляване на икономически разрив между развитите и развиващите се страни , на глада , нищетата и неграмотността . Решението на тези и много други глобални проблеми е възможно при ликвидиране на социалния антагонизъм /непримиримо противоречие в обществото / и установяване на хармонична взаимовръзка между природата и обществото .
Светът в който живея е неспокоен.Плашат го най-различни облаци , които засенчват небосклона. Навсякъде кипи борба за мир .Защо го нямаме ? Народите се вълнуват , като немирен океан . Науката се гордее с неподозирани постижения. Техниката ни сервира шеметни изобретения. Цивилизацията ни изненадва с неочаквани новости.Нека бъдем различни в общия дом наречен планета земя!
Факт е обаче ,че големите улеснения и културни постижения създават две неща : от една страна , подобряват условията за живот , но от друга , са благоприятна почва за разпространението на злото и проблемите .Така и добре наторената почва благоприятствува развитието на културите . Но при липса на грижи там бързо букват бурени . Проблемите си служат с прогреса , за да се ширят навсякъде и шеметно да растат, а войните разкъсват от лицето на човека тънката културна маска и пред нашия ужасен взор отново лъсва старият човек-звяр, човек-дивак.Повече от ясно е, че великите постижения на човешкия ум не са в състояние да донесат дълго чаканото блаженство.
Напротив , те плашат жителите на земята ,защото създават сигурни средства за масови унищожения.
Колко е прав философът Освалд Шпенглер, като заявява: “Развитието на човечеството не е изкачване към един връх, а е вълнообразно движение.’’
Незнам с какво да продължа , но се сещам , че в миналото счетоводните книжа започвали с думите : “В името на Бога ”. Днес това е вече смешно . Основателите на нашето най-старо читалище , Свищовското , така започват първия си протокол : “Во име Отца и Сина и Святаго Духа , амин”.Сигурно се чудите защо продължавам така. Сега ще Ви обясня. Днес ние сме по-умни или поне смятаме че сме такива.Не приемаме подобни “отживялости”.Но какво можем да поставим на тяхно място?Може би думата “глобализация”?И не защото някои я свързват с GSM- компанията “GLOBUL”, а защото се отнася до съвременния прогрес . Техниката придизвиква у полуинтелигентните главозамайване , гибелна горделивост , себеобожаване.Но какво бих ме правили без нея?Сигурно щяхме да сме още при жабата в гьола , която не излиза от него, не защото не може , а защото не иска. Абе странни същества сме хората!Лутаме се като заблудени овце по цял ден и много често незнаем какво правим и защо го правим. Мнозина от нас са си построили привиден мироглед, нещо като въздушен балон .Седят на него , но са неспокойни, защото се боят да не би някой да го продупчи.Затова избягват всяка критика относно положението си .Ами ако разсъжденията на разума спукат балона им ,какво тогава ?Какво ще стане ако тези разсъждения са бушуващите глобални промени?Е не му мислете!!!Може би ще изчакаме морето да се подкваси и тогава ще кусаме или малко или много ще заприличаме на някое старче със закостеняло състояние, което отрича и сляпо отхвърля истината.Според моите разбирания глобализацията е точно това деденце.Привидно малко но всъщност добиващо огромни мащаби.
Свят без глобални промени и проблеми е застоялост.Работа без глобализация е ядосване. Знание без глобализация създава неотстъпчивост. Възпитание без развитие е “движение на мъртъвци”.Това е тя глобализацията-златният ключ към миналото и бъдещето,към старото и новото,към чуждото и нашето .


vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Есета
публикувана на: 2005-03-13
прочитания: 645
точки: 0 (виж далите точки)
коментари: 0 (виж коментарите)
препоръчано от: 0 (виж препоръчалите)

Вход