StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 164,565
   Потребители: 12,357
   Автори: 4,002
   Коментари: 317,287
   Точки: 2,657,227
   Съобщения: 152,851
   Лексикони: 4,498
   Снимки: 10,785

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

Добрите приятели

Добри приятели. Добър приятел. Винаги съм се чудел какво ли значение носят тези думи за хората, дали всеки си има поне по един добър приятел до себе си или има такива, които нямат. Знам със сигурност, че за себе си не мога да твърдя нищо конкретно. Винаги съм заявявал с готовност, че съм богат (реверанс от живота за финансовото ми положение) и имам приятели както от мъжки, така и от женски род, но в различни периоди – различни хора. Никога по много – живота е лимон.

Имах приятел до четвърти клас, Пепи, бяхме отлични другари в часовете до един момент, в който го предизвиках от момчешка глупост и той прояви агресия към мен. Нещата нямаше как да останат същите и неговото място зае Асен – разбойникът, който ми показа първото порно. Пороците на бедността ги открих благодарение на него – от дребните кражби на бонбони от видеотеки до залагането на ротативки в съмнително заведение.

Когато осъзнах, че съм бил подведен вече беше твърде късно за отмъщение или прошка. А може би е било за добро, че е било късно и не се е наложило да направя, което и да е било от двете. После дойде Ивака, лудия рапър от гимназията, за който бях готов да скоча в битка без знак. След години безгрижие, дойде време да се разделим и с него по банален повод. А именно – че се променихме, пораснахме, изградихме характери, кой от кой по-твърдоглави.

Цеци, Емо и Чарли се появиха в комплект още по време на гимназията, плениха ме със своя жар и различното мислене на новата ера, музиката и литературата, която я съпровожда. Прекарвахме безкрайни часове в обсъждане на най-дребните случки от ежедневието и как те са оплетени в съдбите ни. Изпробвахме различни методи и похвати в търсене на истината, която вярвам, че всеки от нас откри за себе си... многократно! Но купоните не продължават вечно, идва и моментът, в който трябва да я приложиш в реалността, а това обикновено иде на висока цена.

В университета с Мартин и Шошката бяхме виновни за много унищожени бутилки алкохол и съсипаното обучение на колегите от провинцията, но пък не се сещам някой да съжалява. Може би този, който стана депутат, не знам, не сме си говорили оттогава... Постепенно семейството и рутината отне и двамата от мен.

Божката, с Божката беше забавно, с него се почувствах безсмъртен и интересен, с човек, който познават всички и всички харесват, следователно и мен покрай него, та дори и в поддържащата роля. Заедно с Марто, Стефан, Свилен и много други от квартала, бяхме силна тълпа, така както силна може да бъде само една група от хора с общи интереси и силна мотивация. И младежка глупост, може би. Живота ни пръсна и събира на моменти в отделни варианти. Последваха Младен и Николай, които заеха освободените места на миналите добри приятели, с които се разделих за пореден път, защото не можеш да прекаляваш с приятелите – само по двама – трима на пол наведнъж.

С Тонката, Краси и Даниел поддържам връзка и до ден днешен, може би все пак трябва да има някой дългогодишен добър приятел, който да ти напомня откъде си тръгнал и какво си правил. От време на време да ти удря по един словесен шамар, просто ей така, за доброто старо време. Такъв човек е Тоиката.

За жените трябва да започна отначало, може би първата такава беше Калина от гимназията. Не знам дали е съвпадение, че е гимназиалната ми любов и първа такава като цяло в живота ми. След като пламъка на любовта ми угасна скоропостижно, като цветовете на откъснат мак, логично се намести Таня. Помагаше ми по латински в екстремни моменти, в пъти по-умна от мен и може би една от най-забавните жени, които съм срещал. И те заминаха да дирят щастието по света, не съм сигурен дали го намериха, нямам лицекнига.

Не или да (Неда) се появи някъде в университета и си е тук до ден днешен, както и Светла. Разчитам на тях, въпреки, че ги виждам само веднъж годишно, за мен това е напълно достатъчно, както и за тях. Срещите ни са особено наситени в емоционален план.

Лидия и Силвана прелетяха на небосвода ми като истински комети – огнени и оставящи следи. Всяка от тях по различен начин и с различна дълбочина, но със зашеметяващ ефект и висока резултатност. И с двете делях легло, и с двете се разделих с тегло. Тегло от което се освободих, но спомена от тежестта му завинаги ще остане. Спомените са за да не забравим уроците, уроците са за да се научим да помни.

И разбира се стигаме до Юлия – моята драма кралица и грижовна закрилница. Толкова грижовна, че чак обсебваща, помня веднъж, когато бях спрял да й говоря от дни и дойде при мен в офиса (тъй като деляхме един отворен офис), разтреперана ми обясни, че не може повече да търпи това положение и че трябва да започна да й говоря. Толкова ме разчуства, че чак ме смути, тогава разбрах колко държи на мен и въпреки, че постоянно й повтарям, колко бързо ще спрем да се виждаме, след като напуснахме в различни посоки фирмата в която работихме, знам че не е така.

През цялото това време е имало и много други, които ще ми прощават, че не ги споменавам, опитвам се да очертая само главното. В различни моменти от живота си, съдбите ни се преплитат с различни хора, които поради сходни характери приемаме за добри приятели. Също като в любовта, първоначално сме неразделни, докато рутината ни накара да забравим защо продължаваме да се виждаме. Но няма страшно – добрите приятели са тук, напук на рутината. Можем да разчитаме на тях, както и да се казват, каквито и да са, в този момент това е богатството, което много се опитват да открият в парите и не успяват!


vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Есета
публикувана на: 2018-04-04
прочитания: 116
точки: 2 (виж далите точки)
коментари: 0 (виж коментарите)
препоръчано от: 0 (виж препоръчалите)

Вход