uFeel.me
Да бъдем вестители на доброто
Автор: tonia_borisova,  26 март 2012 г. в 01:54 ч.
прочити: 570

Благовещение е! Малкият Великден! Денят на благата вест, че ще се роди Спасител на Човечеството! Архангел Гавраил се явява пред Дева Мария да й вести, че е избраната да бъде майка на Син Божий, на Иисус - от чиста и непорочна любов роден, за да изстрада греховете ни и възсияе в Божието царство на Светлината и Справедливостта.

Благовещение - празник на майчинството и силата на женското начало: да стане съсъд на една душа, да носи в болка и радост девет месеца под сърцето си чудото, наречено живот!Да го роди в мъка и смъртна опасност и пак да го посрещне с усмивка и да обича малкия човек безрезервно и всеотдайно, до сетен дъх!

Прастари са традициите и народните вярвания отразяват хилядолетен опит. Благовец нарича този ден нашият народ, ден на Благата вест, че отново се възражда цялата природа, че всичко се изтегля нагоре към слънцето и избуяват надежди за щедър берекет и благоденствие. Ден, в който отваряме душите си за Доброто и с вяра и смирение се сливаме с великата сила на пролетното възкресение. Ден, в който кладем огньове и ги прескачаме – змии и гущери да не ни плашат, хващаме се за копривата и лапада – знак за оцеляване след тежката зима. Ден, в който не излизаме навън гладни и без паричка в джоба, та ако кукувица ни закука – да  ни е на късмет през годината! Благовец е деня, в който поздравяваме близки, приятели и познати, носещи имената: Благовест, Благовеста, Блага, Благо, Благой, Евангелина, Bангел. Пожелаваме им с чест и достойнство да си носят имената и да даряват с благовестия света.

И аз искам да поздравя всички вас, приятели със светлия празник Благовещение и да ви пожелая здраве, радост и повече надежди за добро! И дай, Боже всеки в себе си и всички заедно да успеем да победим злото в душите си, да стъпчем змийското коварство и останем недосегаеми за отровата на отчуждение, егоизъм, бездушие и самолюбие! Да си пожелаем благи вести и да бъдем вестоносци на Доброто!

Честит празник, приятели!

 

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me