StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 166,777
   Потребители: 12,417
   Автори: 4,034
   Коментари: 322,851
   Точки: 2,663,942
   Съобщения: 168,814
   Лексикони: 4,503
   Снимки: 10,713

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

Утеха

Сатенената ми шапка, седи мълчаливо на почетно място до прозореца. Събрала топлите усмивки на лятото, тайничко си ги разглежда в подплатата и въздиша от време на време.
-Какво?- питам аз- Пак ли, за него си мислиш? И на мен ми липсва!
Тя се направи, че не ме чува, мълчи си и дума не продумва. Усещам, че тъгува, но е и разумна, знае, че есента вече е тук и няма връщане назад. 
-Искаш ли, да се поразходим? Вятърът да ни погъделичка нослетата и бузките, да съберем кестени и шарени листенца, и да си направим от тях пано.
-Добре!- усмихва се съвсем неочаквано шапката. Грабвам я бързо, докато не е размислила. 
Есенният вятър, ни чака пред вратата, като истински кавалер, хвана ме под ръка и тръгваме по улицата. Листопадът, ни накичи с пъстроцветието си. Отвсякъде прииждат листа и пълнят пространството с усмихнатите си личица. Тихите им гласчета нежно шумолят като тафта и придават една тайнственост на преживяването ни. Затварям очи и си представям, че съм в просторна бална зала. Светлини, като малки златни слънца осветяват наоколо. Улавям мирисът на новият дървен под, примесен с уханието на сладки, плодове и канела, не по-точно на любимият ми пудинг от ябълки с канела. Чувам оркестърът свири валс. Мелодията съблича въздишките ни по лятото.
Шапката се киска кокетно, а от панделката ѝ падат песъчинки. Шеметно се въртим в центъра на залата, разчупвайки тъгата на миниатюрни парчета, които миг по-късно, под строй се изнесоха към реката.
Дойде и Златокосата кралица есента, прегърна ни и напълни ръцете ни с дарове, а сърцето с утехата, че пак ще дойде лято.

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Друга
публикувана на: 2019-10-20
прочитания: 56
точки: 10 (виж далите точки)
коментари: 1 (виж коментарите)
препоръчано от: 6 (виж препоръчалите)

Вход