uFeel.me
УЧАСТИЕ НА ДЕЦАТА ОТ ОДЗ „СЛЪНЦЕ” – ЛОВЕЧ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „МОЯТА ГАТАНКА”
Автор: jina97,  2 юли 2011 г. в 21:36 ч.
прочити: 894

На 25.06.2011 г. в Националния дворец на децата – София, се проведе награждаването на победителите в Първия детски конкурс „Моята гатанка”, организиран от  Детска телевизия „Аз мога, аз знам” и Български учебен център „Знание” в Чикаго, под патронажа на Ева Сеизова – Кмет на Община „Възраждане” – София, със съдействието на Държавна агенция на българите в чужбина, Национален дворец на децата, Multi Group Logistig,  Bomar Trading group – Лос Анжелис, Творци без граници, Eurochicago, в-к „България сега”, в-к „България”, Danone – България, сладкарница „Неделя”, „Бор Чвор”.

А подаръците за победителите бяха осигурени от Васил Байрактаров – Мултигруп Чикаго и Людмил Йорданов от Bomar Trading от Лос Анжелис, който превози подаръците от Америка.

 

За конкурса научих в „Нетлог” от Райна Недялкова, българка, живееща и работеща в Америка, която в същото време беше и администратор на група „Творци без граници” в „Нетлог”.

Казах на Директора и колежките от нашата градина – ОДЗ „Слънце”, Ловеч за въпросния конкурс и решихме да се включим в него с желаещите деца. За целта те трябваше да съчинят свои гатанки, а после и да ги нарисуват.

Всички желаещи деца се включиха с ентусиазъм.

Чрез интернет с мен се свързаха организаторките на конкурса – Лили Паслиева – Директор на БУЦ „Знание” в Чикаго и д-р Росица Младенова – координатор и организатор на конкурса.

В средата на юни получих списъка с номинираните деца. В конкурса участвали над 6000 деца със свои гатанки и рисунки, от тях номинирани за награда от нашата детска градина „Слънце”- Ловеч, бяха шест деца. На 25.06.2011 г. трябваше да се явим с номинираните деца за награждаването в Двореца на децата – София. По една или друга причина към София тръгна само едно от номинираните деца. Неговите родители ме поканиха да пътуваме заедно за награждаването. Приех.

В Двореца на децата беше светло и празнично. С много красиви, сияещи деца и родители, дошли за празника от всички краища на страната. Организацията беше превъзходна. Гости на празника бяха българи, живеещи в Чикаго, спонсори. На сцената водещите бяха деца, участниците в програмата – също. Много приятно усещане предизвиква радостния трепет на детските лица.

Във фоайето беше наредена изложба с рисунките на номинираните деца, а също и маси с лакомства за почерпка.

Награденото дете от ОДЗ „Слънце” Ловеч, се оказа от моята група – Кристина Тихомирова Тотева, същото дете, с което бях пристигнала за награждаването. Криси получи поощрителната награда от най-малките участници в конкурса за рисунката си, нарисувана по съчинената от нея гатанка за дъжда: „От небето падат капки и поливат цветята и полята. Що е то?”

Милото дете! Като чу името си не можа да повярва. Хванах я за ръка и я поведох към сцената. Пуснах ръката й и тя тръгна самичка нагоре по стълбите, към първата си победа. Като насън се качи и се заоглежда плахо.  Наградиха я с купа, играчка и куп книжки на издателство „Летера” – Пловдив.

Накрая всички номинирани и наградени деца излязоха на сцената под звуците на празнична, радостна музика. И там – на сцената затанцуваха, заподскачаха и се смееха щастливо нашите победители, нашите деца, децата на нашата България… И сред тях мъничката Криси от ОДЗ „Слънце” в Ловеч. Замислих се за останалите номинирани деца от нашата градина, които също трябваше да бъдат на онази сцена на победителите, за да усетят първата по-важна победа в живота си. Да се усетят победители! Да разберат, че може да се побеждава и чрез създаване на красота! Защото… Няма нищо по-ценно и задължаващо ни нас възрастните от детската усмивка, от детския успех, постигнат със собствени усилия. Възрастните не бива да оставаме длъжници на децата си откъм красиви емоции, запомнящи се за цял живот! Трябва да успяваме да предизвикваме детско щастие, детски усмивки с възможностите си, колкото и ограничени да са те и въпреки абсурдите, в които всекидневно живеем.

 

ГАЛИНА ПЕТРОВА – СТАРШИ УЧИТЕЛ

ОДЗ „СЛЪНЦЕ” – ЛОВЕЧ

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me