uFeel.me
Слово за ракията
Автор: chergligan,  20 октомври 2011 г. в 12:10 ч.
прочити: 385

  За ракията казват, че е най-българското питие. Кой знае обаче кога и как започва нейната история? Дали когато се е създавала българската държава или през Възраждането, когато след няколко века тъмнина дълбока, отново се появява името на българския род, на България? Кой знае?...
    Или може би, по-вероятно е тя да започва в онези тъмни години между 1396 и 1762 година (падането под турско и Паисиевата история), когато земята ни е мъртва, поробена земя. Без човешки имена, без история. Когато има само безправна рая, роби. Роби, които се раждат, живеят и умират в тъмнина. И все се раждат и поддържат съществуването на рода си. В оная студена тъмнина на роба е било нужно по-силно питие от виното на траките, от прабългарския кумис, от славянската медовина. И това по-силно питие, различно от весело искрящото вино, от тръпчивия кумис и от сладко упойващата медовина, ще се появи. Ще се появи ракията – изцедена и концентрирана от виното, така както човешките чувства са най-концентрирани точно в най-тежките и мрачни години. Ще се появи ракията, за да кара българина да плаче и да пее, да страда и да се весели, да умира и да живее...
    По-силно питие – да го повдигне, когато е паднал от робския труд, да го кара да пее, когато е убит от мъка. В такива тежки години оцеляват само силните мъже. А силните мъже пият силни питиета, за да се проверят – ще издържат или не!
    Издържал е българинът, издържала е проверката на времето и ракията. И е остана-  ла, и е силна като силните мъже!

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me