StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 165,366
   Потребители: 12,359
   Автори: 4,000
   Коментари: 319,114
   Точки: 2,663,538
   Съобщения: 149,864
   Лексикони: 4,499
   Снимки: 10,778

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

Рецепта за греяна ракия с Любов

Още е рано за Коледа, но... навън има сняг. А дойде ли първият сняг почвам да мисля за нея. По Коледа ставали чудеса... стават – ако ги пожелаеш. Стават по всяко време, всеки сезон от годината стига много да искаш нещо. Не вярвате ли? Ами опитайте! Аз го вярвам и знам, че се случва! Случвали са ми се чудеса, но сега за тях няма да ви разказвам. Нали за рецептата за греяна ракия сте дошли.
И все пак празничното настроение, красивите украси, светлините по Коледа са заразителни. Поне за мен... И сякаш хората стават по-добри. Не знам дали красивите украси не помагат за това . Красота – доброта – доброта - доброта... като епидемия.
Да, рано е за Коледа , но за греяна ракия не е. Греяна ракия, огън в камината, и туршия. И свещи... Ако няма камина, може само и свещи, ама повечко. Да създават уют и усещане за топлина. Аз всъщност не обичам греяна ракия, обаче идеята за нея, когато вали сняг ми харесва. Когато се прави е като ритуал , като свещенодействие. . Малкото чайниче, медец, резанче ябълка, лимонова кора, домашна ракия... Някои после запушват гърлото на чайничето с сухо люто чушле. Бих опитала да сложа и карамфил, но това следващият път. И Любов. Това е най-важната съставка. Тогава и става ритуала съвършен. От мен да знаете никога на пропускайте да сложите от нея, каквото и да приготвяте – супа, яхния, десерт. Слагайте от нея във всяка рецепта ще видите, че резултата е поразителен. Не знам защо не го пишат в рецептите. Всичко става много по –вкусно. Така че не пестете Любов когато готвите – поръсвайте обилно. Стига да имате... Това всъщност е важно – Любов – да обичаш, да раздаваш, да усещаш...

И така... Ракията е готова. Сгушени да отпием от топлото питие и замезим с кисело зеле. Или царска туршия. Кой каквото си е приготвил. Става и с кисели краставички. Не звучи много романтично? Не е като шампанско черен хайвер? Не сте прави! Това преживяване е е точно такова каквото трябва, когато е с любим човек - топло, сгушено , зимно и ... приказно. Освен това във вълнените чорапи и плетеният пуловер понякога може да са по-секси от дантелено бельо.... Ако някой не ми вярва, значи не е пил греяна ракия с точният човек. А аз следващият път ще опитам с греяно вино... Защото е важна Любовта в това преживяване, а дали е ракия, вино, чай или топла супа няма значение.

А на вън вали... Приказно е ... През прозореца гледам снежинките и техният танц... И миналата година не танцувах на вън с Вятъра, помните ли? Сега свири на вън... вика ме. Само че точно тази вечер няма да изляза да танцувам с него. Може би утре заран. И на вас довиждане ви казвам, пък елате към Коледа да си запишете рецептата ми за курабийки.
А аз сега ще пия греяна ракия с Любов... и плетени вълнени чорапи. :) 


vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Друга
публикувана на: 2013-11-26
прочитания: 240
точки: 10 (виж далите точки)
коментари: 3 (виж коментарите)
препоръчано от: 3 (виж препоръчалите)

Вход