StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 165,669
   Потребители: 12,387
   Автори: 4,018
   Коментари: 319,560
   Точки: 2,653,322
   Съобщения: 155,863
   Лексикони: 4,499
   Снимки: 10,683

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

Опашати истории с поука: Да откриеш лъч след буря

  Стивън Флайетс беше мъж малко над средна възраст. Запазил авантюристичния си дух и жаждата за приключения, той бе вечно млад по душа. За всички, които го познаваха, Стивън изглеждаше човек, успял да посети места, на които никой не е бил, а и не би дръзнал да посети : дъното на най-дълбокия океан, Островът на русалките, Върхът на боговете, Висящите планини сред Пустинята на чудесата... В очите на хората нямаше какво друго да направи и не му оставаха други върхове за покоряване.
  Флайетс обаче не смяташе така. Той имаше една мечта, чието реализиране щеше да му коства живота. Но какво приключение ще е, ако не рискуваш?! Желанието да летиш в небето с балон изглеждаше странно в края на XVI век, но приключенецът не се разколебаваше нито за миг. И така през един слънчев априлски ден, посред една разкошна поляна в Ирландия, Стивън Флайетс бе първият човек, дръзнал да полети със своя собственоръчно направен балон. Той бързо се изгубваше от погледите на съгражданите си. Никой от тях не можеше да изпита чувството на превъзходство, което той притежаваше в онзи миг. Усещаше порива на вятъра и адреналина, препускащ във вените. Усмивката и великолепието не го напускаха.
  Ала ето, че в далечината се виждаше нещо странно. Черни облаци преближаваха към него. И буреносни ветрове спускаха пипалата си. Той обаче запази самообладание. Хвана се здраво за въжето и започна да намалява горещия пламък, в следствие на което топлият въздух, който издигаше балона, също намаляваше и летателният апарат започваше да се снижава. И така, олюлявяйки се от силния вятър, нашият герой се оказа приземен на друга голяма поляна, докато бурята беше взела надмощие над небето отгоре му. Ще си кажете : "Отърва се на косъм!" Опасностите обече едва сега започваха.
Оказа се, че въпросната поляна е ловната територия на едни чудати зверове, приличащи на кръстоска между лъв и тигър. Стивън никога не беше виждал такива. Те от своя страна го подгониха. Добре, че наблизо имаше гъста гора, там можеше да се скрие от тях. В гората обаче се криеше нова изненада. Дърветата в нея далеч не показваха дружелюбност. И нормално : какво можеше да се очаква от една прокълната и омагьосана гора?! Всяко едно клонче, всеки един храст се увиваха около изненадания авантюрист. И разбира се, той не се отказваше пред нищо - чупеше клон след клон, дърпаше се, ловко избягваше новите, които идваха и така, докато не стигна от другата страна, където се намираше океанът, а на брега имаше завързана лодка. Да, точно като по филмите. Само дето тук говорим за истинска история! Не беше лесно да се измъкне от тая зла гора, но съгласете се - приключенията никога не са били лесни.
  И въпреки че черните облаци все още се виждаха на небосклона, нашият приятел гребеше в лодката и навлизаше вътре в океана. Лека по лека остави мрачното си настроение и беди зад гърба си. Вдигна поглед и в далечината видя светъл лъч. Неволно една лека усмивка се стрелна по лицето му и го изпълни с още повече сили да продължи.
  Може би ще ме попитате дали Стивън Флайетс е намерил поука в това свое приключение? Естествено, че има такава! А тя е: че не винаги след бурята идва затишие, дори напротив - бурята може да е толкова силна, че да те отведе там, където най-малко очакваш, но ако все пак искаш да надвиеш стихията, нужни са ти само малко смелост и вяра, че когато впериш поглед в хоризонта, светлият лъч ще те очаква. От там нататък е лесно... 

 © Пепи Иванчовски ♛

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Друга
публикувана на: 2015-11-26
прочитания: 247
точки: 3 (виж далите точки)
коментари: 0 (виж коментарите)
препоръчано от: 3 (виж препоръчалите)

Вход