StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 165,068
   Потребители: 12,371
   Автори: 4,007
   Коментари: 318,447
   Точки: 2,649,313
   Съобщения: 152,806
   Лексикони: 4,498
   Снимки: 10,758

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

Демони

Познавам те! Познавам те по-добре от всеки друг. Аз живея в теб. Аз съм завистта, която те дразни; Аз съм злото, от което се отричаш; Аз съм проклятието, дето ненавиждаш. Но не се страхувай и не се кори – Аз не съм само твое проклятие. Мен ме има у всеки. Или ти си на друго мнение? Може би искаш да поспорим? Може би си християнин? Ако си такъв, тогава не намираш ли за малко злобно хора да набучват на кръст така наречения Божий син, забучвайки в краката му пирони – е, нима това не е едно от лицата на Злото, което спи у всекиго?! Да не би да си мюсюлманин? Хм, в такъв случай не намираш ли за извратено да се обрязват членовете на децата?! На мен ми се струва отблъскващо, но пък ми харесва. Само че остави ме мене, то ако знаеше кой съм, щеше да онемееш от страх и ужас.

Помисли : не е ли най-големият парадокс, че именно онова, срещу което толкова много хора се борят – бедност, болести, престъпност, замърсяване и др. - се ражда от нещо, живеещо у всяко човешко сърце, а именно Злото! Да, онова Зло, което прави всеки от вас малко или много демон. И така, като се замислиш, светът е осеян с толкова демони, колкото и ангели. Ти, простосмъртнико, можеш ли да ми посочиш една чиста душа? Дотолкова чиста, че никога да не е пожелавала и помисляла нещо лошо. Дотолкова съвършена, че никога да не е искала опрощение от Всевишния. Дотолкова извисена, че да поведе останалите грешни твари и да им покаже пътя към светлината. Няма, нали?! Вероятно защото сте създадени свободни да грешите, но това дава ли ви наистина и правото да носите подобна чернилка в себе си, такава надменност пред Бога!

Аз обаче знам защо. Наясно съм, че на всеки в даден момент му харесва да показва това свое проклятие. Приятно е да се чувстваш, че си повече от другите, да имаш власт над тях, да гледаш как простосмъртните се мъчат, докато ти живееш в илюзията, че си нещо различно от тях. И друго ще ти кажа, приятелю : щом може и в най-лошия човек да се намери зрънце доброта, то и в най-добрия се крие шепа омраза, ненавист, подлост... или както там ти се иска го наричай... но то е там ;)

О, сигурно ти се иска да ме надвиеш и да ме заличиш? Уви, Аз съм по-силен от теб! Дори да остане в сърцето ти единствено добротата, това ще бъде в следствие от твоята алчност да имаш повече от нея, да имаш единствено доброта. Именно тази алчност ще съм Аз. Може да ме откриеш зад обичта дори. Кой човек не би заплатил със своя или с живота на някой друг, ако от това зависи най-милото му? Ето, виждаш ли как нещо лошо изхожда от нещо хубаво.

Предполагам вече се чудиш кой съм Аз? От мен не можеш да скриеш любопитството си. Виж ме, огледай ме добре! Не ти приличам на почти нищо познато. Не че не изглеждам приятно или пък съм облечен зле. Ще ти подскажа ;) Истинските демони не са плашещи на външен вид, те не приличат на мъртви и отблъскващи твари. Напротив! Те често изглеждат чаровно, примамващо; те умеят да омайват и ухаят на сладост; притежават висок интелект. Може да ги познаете само по едно: тъмния поглед, преливащ от безскрупулност, изпразнен откъм съвест и от време на време в него прехвърчат искрици. Истината, приятели мои, е, че демоните могат да приличат повече на ангелски създания отколкото самите ангели са. Именно в това е най-голямото им майсторство, гениалното. Именно на това се възхищавам... в себе си! 

vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Друга
публикувана на: 2015-10-19
прочитания: 227
точки: 5 (виж далите точки)
коментари: 0 (виж коментарите)
препоръчано от: 3 (виж препоръчалите)

Вход