StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 163,887
   Потребители: 12,355
   Автори: 4,000
   Коментари: 314,496
   Точки: 2,655,371
   Съобщения: 162,284
   Лексикони: 4,494
   Снимки: 10,783

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

ЧЕСТИТ ДЕН НА БУДИТЕЛИТЕ, ПРИЯТЕЛИ!

На моите приятели от Клуба на дейците на културата - Ловеч по повод деня на будителите

 

  Съвременните хъшове поеха към кръчмата. За тях всяка среща е като малък празник с почерка за душата. А тя, душата, не се храни с каквото и да е. Душата на поета, винаги гладна за онази храна, която се измерва със споделени набързо надраскани, внезапно изригнали или дълго мъдрувани невидими проглеждания. Тях не всеки ги забелязва или разбира, но те движат колелото на същественото в делник или празник. И докато някои се наливат с качествено уиски пред внушителните си камини, пухтят от скука и отегчение, там в кръчмата "Под дървото" съвременните хъшове-поети си говорят за патриотизъм, за България, за пръснатите си по света деца, които как ли да върнат?

  А патриотизъм днес е равно на архаизъм - една остаряла, не с времето вече, подробност. Но... Когато притискат народа ти, а ти го чувстваш така близък с отворената си, архаична уж душа, с твърде отънелия джоб и идеали в сърцето, градени с години, пък изчезващи, с лекота потъващи някъде... Как да замълчиш?  Как да си затраеш?

  Там в кръчмата ги очаква празна, самотна маса, която след миг оживява от искреност  и смях, от мечтания дори. Там на чаша бира с дробчета в четвъртък се случват най-непретенциозните, задушевните споделяния. В този "изпортен свят" някои там успяват да се съхранят сред себе-подобието. И са за завиждане, защото тази частична свобода развързва крилете им в часовете, през които са заедно и те... Дали ще полетят?

  Времето лети така незабележимо. Накрая всеки тръгва към своя дом, скрил достойнството си в скромния си джоб. А есента отскубва листата като за пречистване преди чистотата на белия сняг. 

  Обичам ви, приятели! Радвам се,че ви открих и че с лекота прислонявате и осветлявате душата ми - моят личен храм. Радвам се,че ви имам в забързаните делници като пристан, далеч от суета и безхаберие.... Там "Под дървото" в четвъртък! Нашето творческо, смеещо се, нестандартно бягство.

  Българи от обрулената ни България

  поети със сетивност разпиляна,

  творци с пресовани души,

  днес празник ви е и... Наздраве!

  

  Галина Петрова

  

 


vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Проза -> Друга
публикувана на: 2013-11-01
прочитания: 220
точки: 19 (виж далите точки)
коментари: 5 (виж коментарите)
препоръчано от: 12 (виж препоръчалите)

Вход