uFeel.me
Тайната на врабчетата
Автор: leidi,  26 ноември 2011 г. в 15:45 ч.
прочити: 562
Коледа наближаваше. Теди не спираше да крачи разстоянието между прозореца и масата, видимо притеснен.
     Дядо Стоян държеше вестник и се правеше, че чете, но всъщност чакаше вълната от въпроси на Теди. По някое време момченцето се спря и  лепна носленце на стъклото, взирайки се в облачното небе. Но, не! Нямаше снежинки. С насълзени очи се обърна към дядо си:
    - Дядо, трябва да ми помогнеш!
    Дядото грижливо сгъна вестника и внимателно го постави на масата. Отпусна се във фотьойла и се вгледа в малките капчици, които блещукаха като кристалчета на детските бузки.
    - И... за какво да помогна сега?
    - Ами, виж - с жестове започа детето - няма сняг!
    - И?!
    - И, аз трябва отново, с твоя помощ, да напиша и изпратя писмо до дядо Коледа. Но, като няма сняг, то как ще пристигне? А и аз, нали знаеш, имам няколко бели...!
   Настъпи кратко мълчание. Вътрешно дядото се усмихна,  но запази спокойно и сериозно изражение на лицето си. Извика внучето, гушна го в скута си и пое дъх.
    - Да, няма сняг, но ще завали! Знаеш! Може и в коледната нощ. А за писмото не се притеснявай! Виждаш ли малките врабченца сгушени в клоните на липата, които, от време на време, идват на перваза на прозореца да си клъвнат от трохичките, които им оставяш? Та тези врабченца, както знаеш, не отлитат на юг.
    - Е, какво общо имат врабчетата с дядо Коледа?
    - Имат, сине! Имат! Тези врабчета са тайните агенти на дядо Коледа. Те наблюдават кой слуша и кой прави бели. Записват в списък и когато дойде момента го предават на Белобрадия старец. Знаеш, че всяко дете пише писмо до дядо Коледа и в него казва, че е било послушно, за да си получи желания подарък. Но след като изпрати писмото и настъпи дългоочакваната Коледна нощ, в която се подреждат под елхата подаръците, разочарованието може да е голямо на сутринта, когато отвори подаръка и не открие това, което си е пожелал. И причината няма да е в джуджетата и в малкото останало време, а в това, че врабчетата са казали истината на дядо Коледа.
     За това сега седни и сам си напиши писмото, той ще го прочете, колкото и неразбираемо да си го написал. А и вестта от врабчетата ще е там, в дългия списък.
    Теди потърка очички, погледна дядо си с онзи топъл детски поглед, целуна го по бузата и му благодари за тайната на врабчетата. Всъщност обеща  да се постарае, да е по-послушен, но все пак е и дете.
    Дядо Стоян отвори вестника и се зачете в прогнозата за времето - прогнозираха да завали сняг, но предпочете да не казва на Теди. Нека бъде изненада.

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me