uFeel.me
На ***
Автор: chergligan,  9 октомври 2012 г. в 22:42 ч.
прочити: 390

На ***

Не питай ме защо посред забава

от черни мисли често съм терзан,

защо на всичко мрачен взор отправям,

защо не ми е мил живота-сън!

 

Душата ми останала без сила,

деня загърби и потъна в мрак.

Днес никого не назовавам „мила“ -

обичалият не обиква пак.

 

Щастлив си бил, но няма вечно щастие,

за кратко ни спохожда любовта.

От младостта, от негата, от страстите

униние остава и тъга...

 

Превод от руски: К. Костадинов

 

 

К ***

Не спрашивай, зачем унылой думой

Среди забав я часто омрачен,

Зачем на все подъемлю взор угрюмый

Зачем не мил мне сладкой жизни сон:

 

Не спрашивай, зачем душой остылой

Я разлюбил веселую любовь

И никого не называю милой -

Кто раз любил, уж не полюбит вновь:

 

Кто счастье знал, уж не узнает счастья,

На краткий миг блаженство нам дано:

От юности, от нег и сладострастья

Останется уныние одно...

 

А. С. Пушкин

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me