uFeel.me
БЛЯСКАВИЯТ БАЛ У САТАНАТА (Край)
Автор: Danny.di,  22 юни 2013 г. в 10:36 ч.
прочити: 426

Умората своята дума изрече.
Тя рухна, изгубила свяст, сетива.
Но някой към залите в миг я повлече,
съвзе се веднага щом с кръв я слугата обля.

Оставаше й всички зали да обиколи
на бала на черните, пъклени сенки
преди да пропеят първи петли
и гостите да се превърнат в полусенки.

А балът се вихреше в пълен разгар
и двойки въртяха се като слепени.
Над тях във атлазено- пеперуден пожар
огньове блуждаещи се редуваха в смени.

В басейна огромен на другата зала
в шампанско се къпеха дами със смях.
Очи две пияни в тълпата съзряла,
молбата на Фрида прочете във тях.

Балната нощ с чудеса я омая.
Тя мислеше:”Сутрин е вече!”, кога
дванайсет удари в съседната стая
часовник старинен на птичи крака.

Полунощ е и в залата се появи
Сатаната с вид жалък, окаян и мръсен.
Прекъсна се балът, тишина възцари,
в средата на залата стоеше навъсен.

На поднос му представиха човешка глава,
отрязана с два зъба избити предни.
Сатаната щом името й назова,
очи тя отвори и го погледна.

- Главата Ви бе отрязана от жена
и аз във Вашия апартамент отседнах.
Това не ще отречете сега.-
Изрече дяволът и го погледна.-

Това е факт. А фактите са нещо упорито,
но следствието нас ни занимава.
С теорията си проповядвахте открито:
без глава тялото душа не притежава.

Остроумно и солидно ми звучи,
макар гостите ми да я опровергават.
А има и една, която пък твърди:
според вярата си всеки получава.

Затуй изчезваш ти в небитието.
В бокал главата ти ще претворя
и с радост пия аз за битието.
Да бъде превъплъщение сега!

Плътта по черепа се сви и почерня,
след туй разкапа се и се разпадна.
Очите се изгубиха и Марго видя
черепа във вид на чаша златна.

Във залата пристигна нов самотен гост,
доносник и шпионин бе известен.
От неговата кръв приготвен беше тост
и в черепа бокал поднесен.

- За ваше здраве пия, господа!-
той вдигна чашата и с устни я докосна.
Изведнъж преобрази се, подмладя
на Маргарита я подаде и се тросна:

- Пий!Зави й се свят и се олюля.
Ясно чу в ухото й да се подмята:
- Питието е приготвено от лозя,
кръвта отдавна е попила в земята. 

Без очи да отваря една глътка отпи,
вълнά сладка през цялото тяло премина,
в ушите силно започна да бучи;
петли кукуригат- дванайсет отмина.
 

***
Дъх гробовен, тление, мъртвило;
светлините угаснаха, всичко се сви.
Гостите- в скелети, сякаш нищо не е било;
преддверието на апартамента пак се появи.

 

ЕПИЛОГ:

Зарад НЕГО на вещица тя се превърна,
на Сатаната продаде и свойта душа.
И даже на обратно света да обърнеш
любов такава е само една!

Край 

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me