uFeel.me
Залез в алено и синьо
Автор: severianin,  27 март 2013 г. в 19:20 ч.
прочити: 264

Не дъжд ръми над мен – кърви небето
в самия край на дневната прохлада,
и вишнев залез неподвижно свети,
увиснал над реката.

И не пада,
а като алено парцалче мокро,
завързано сред клоните на бряста,
плющи.
И пак в червено светят локвите,
и са червени клоните на храстите,

и чорлавите облаци са алени
в небето, слязло ниско над градините,
и розовеят нивите разкаляни,
и Дунав свети в алено и синьо...

Високо горе сресва вятър залезен
разбърканите кичури на здрача,
и хоризонтът сякаш свети в алено,
и пада мракът алено-прозрачен.

Но ето,
духва за последно вятърът,
и сякаш онова парцалче мокро
– отвързано – изчезва в тъмнината
и някак изведнъж угасват локвите,
тъмнее брястът, облаците, Дунава,
тъмнее хоризонтът, гаснат нивите...

И в тъмното – за лека нощ целунати –
дъждът ръми,
денят ми си отива...

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me