uFeel.me
Цветни фантазии
Автор: severianin,  31 март 2013 г. в 09:38 ч.
прочити: 218


             “Аз бих искал ливадите да бъдат червени,
              реките – златножълти, а дърветата – сини.
              Природата няма въображение.”
                                                Шарл БОДЛЕР

 

От край до край залети с гъсто вино,
текат карминени реки на късни залези
и в тях под яркото червило на кармина
ливадите изглеждат тъмноалени.

Удавени слънца потъват косо
в света на рибите и в мрака на подмолите,
и – златножълт от слънце – Дунав носи
потоци светла лава под тополите.

Луни зад рамото на здрача чакат,
синеят звездни диамантени лавини;
в нощта сред сенките мастилени на мрака
дърветата наистина са сини.

По изгрев хладен бежов вятър скита
по диря яребича сред поляни кестеняви
и сресва влажната прическа на тревите;
лилав дъждец роси роса лилава.

И опват клони чернооки брястове
в небето русо между облаци учудени,
брези-блондинки сред брюнети-храсти
белеят в утрото щастливо-изумрудено.

И вечен – а във вечността – нетраен,
вълшебно-делничен струи светът край мене;
мираж, без капчица фантазия изваян.

А ако имаше светът въображение?...

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me