uFeel.me
Ода за гюбека - "Жив е той, див е!\"
Автор: FannyBrawne,  21 октомври 2010 г. в 23:40 ч.
прочити: 550

Поемата разглежда проблема за гюбека като въплъщение на трансцеденталната сила, отговорна за неосъзнатите действия на индивида.

 

Жив е той, див е! Там на пилона

са фанал здраво за тая дръжка,

гюбек, покрита гръд що не тачи,

що сака глупост, наивност мъжка.

 

На една страна захвърлил прашка,

на друга – маса на две строшена;

Коси се веят, се задник лашка,

уста припява Цеца, Галена.

 

Дивей гюбекът, а пък от бара

погледи мята игриво борче.

Чалгарка дири кой да я сбара,

а водката още по-силно тече.

 

Чалга е сега... Пейте, бамбини,

тез мръсни песни! Пей и ти, плейбек,

че ей го – резил! Не ще да подмине

и тоз гол баджак... Но млъкни бе, тюфлек!

 

Тоз, кой пропадне чалгата ради,

той е невинен: пием и бием,

мааме гащи дорде сме млади,

и без туй пак че си в пъкло гнием.

 

Денем му сянка пази къдрица,
пача му кротко квот’ падне ближе;
в глава махмурлук, портфейл в десница-
къде ша спи са простак не грижи!

 

Настане вечер – Плаза прегрее,

е*ах го, баце, свода небесен!

Зурна заквичи, Райна пропее-

народ се гърчи във вихър бесен!

 

И компаньонки сал по препаска

арни левенти със джоб дълбок дебнат.

Станка, Цура, Мима и Спаска

дойдат му в скута, врътнат се, седнат.

Една му с кърпа зъркели върже,
друга му бръкне къде не требе,
трета си изуй парцалте бърже -
”Цена уточнихме ли ние с тебе?”

\"Кажи ма, кифло, асъл простакеса,
гюбек да мяташ, тъй да та питам?
Врътни ми, пък кат не ми хареса,
и туй е кефец – да та поритам!\"

И плеснe с ръце, па са закълчи,
и мазно друсне си тя месата, -
и мисли: „Въх, да н’съ овълчи,
че „друго” не влизаше май в цената...”

Но съмна вече! И край пилона
хърка натряскано русо парче, -
студент си дири пак панталона,
а водката пак си тече ли тече!

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me