uFeel.me
ЩАСТИЕ ИМА, КОГАТО СА ДВАМА
Автор: mitivan,  26 юни 2013 г. в 21:49 ч.
прочити: 1107
                                 (На Х.)

Ако приятелство днес ти предложа,
в среща случайна, нейде на път
и любовта си пред тебе положа,
без да се плаша от хорския съд...

Би ли приела на тези години,
с мен да споделиш съдба и живот?
Двама търсачи на райски градини...
Тук да творим - под небесния свод?

               * * *
Или си вече привикнала сама,
да преживяваш без близък партньор?
Щастие има, когато са двама -
с огън в огнище и къща със двор.

Тъжна е, птицата в златната клетка,
без свобода, без простор, светлина;
дните прекарваш в ръцете със плетка,
с вечната грижа за хляб, топлина...

Вечер прибираш се в стаята своя,
без утешител, простил се с мечтите,
лягаш в леглото, очакваш покоя,
гледаш безцелно в тавана, в стените...

Спомена жив е, поражда тревога...
Пролет дошла е, но тъжна си ти...
Може би пращаш молитви към Бога:
Господи, Боже, другар ми прати...

* * *
Ах, де да беше съдбата ми щедра,
с нежно перо да бе ме галила,
че да запомня с усмивката ведра,
с думи гальовни моята мила...

               * * *
Вечно животът тече и не спира...
Мъж и жената единна са плът -
тях, Любовта ги в семейство събира,
двамата, заедно в живота вървят...

Дойде ли времето - в дните на края,
Бог при себе си единия взима...
Другия сам е в семейната стая -
скръбно въздиша по свойта любима!...

10 април, 2012 г.
mitivan

/Юношеска любов/

(край на поемата)

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me