uFeel.me
Колхида
Автор: tonia_borisova,  30 юни 2011 г. в 23:57 ч.
прочити: 176

Язоне, Афродита помоли

платната да надуе към Колхида!

Светът при Хадес нека иде,

щом тъй немилостиво ни дели!

Тъй дълго съм те чакала да дойдеш!

През булото на тайнственост изтичаше,

спокойно, с азиатско безразличие

пясъкът на младото ми време.

Болеше ме,но свиквах постепенно.

Безволна се оставях да ме носят

случайни ветрове в небето,

но бързо ми омръзваше и боса

завръщах се с надежда, че което

Съдбата е предрекла, ще се сбъдне!

Не знаях, как изглеждаш и какъв си –

Разбойник синеок, препасал меча,

кален във битките за чест и слава,

или безсребърник-мъдрец раздаващ,

наивно и красиво, чиста Вяра!

Не знаех, но за теб си мислех нощем,

заслушана във жадното си тяло.

В душата си привързана дълбаех –

със болка да я настървя, да чака,

да вярва, да те търси и познае!

Защото знаех, че ще дойдеш някога,

Язоне, златогрив!

От Запад вятърът довя платната ти

до бреговете ми.

Сега се приготви да срещнеш Дракона –

 пазителят на руното – пресветлото!

Притворно е заспал и хитро дебне…

Върви след мен и стъпвай предпазливо:

към руното не бързай да посегнеш:

напразни ще са всичките усилия,

усети ли, че искаш да го грабнеш!

Той сам ще го даде, но ще опита

с отровното си жило да накаже

и двама ни – затуй, че сме Различни

от неговата флегматична вялост;

затуй, че като Феникса изгаряме;

че ти, Язоне, вече ще ме имаш,

до лява си гръд от днес нататък

и хората ще свързват твойто име

със златната Колхида – Любовта ти!

1984г., София   

Из книгата \"Тайнства\"                                                                                                          

 

 

 

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me