uFeel.me
Празник на народните будители
Автор: Dolorian,  3 януари 2007 г. в 00:00 ч.
прочити: 572
Важен момент в българската история е празника на народните будители. Не бива да бъркаме народните будители с будистите, защото вторите са се появили доста преди първите и за разлика от тях представители от техния вид се срещат дори днес. Както се знае дори записването им в червената книга не спасило народните будители от изчезване, защото турците по това време се грижели доста усърдно за това, тъй като били изявени бракониери. Руснаците пък от своя страна били заклети еколози и се грижели за изчезващите видове, което станало причина за руско-турската война. Не бива също така да смятаме, че народните будители живеели само в будно състояние, защото и те както другите хора имали нужда от сън. Често някои от тях не се събуждали, но за това били виновни турците.
От самото понятие 'народни будители' си правим извода, че те явно устремено и целенасочено будили българския народ, от което следва, че явно по това време народа, подобно на мечка, спял зимен сън. Главен въпрос си остава - кои будил самите будители. Има много хипотези. Една от тях е, че народните будители ходели по двойки и спели на смени. По-късно с развитието на техниката за тази цел се появили будилниците, но досега никой не е чувал да се празнува ден на народните будилници.
Друг е въпросът как са възникнали народните будители. Има теория, че са от кръстоска между петел и човек, но тя както и много други не е доказана, защото никой досега не е намерил петела-майка (или злочестото яйце, станало по-късно основен философски проблем). Поради възрожденското естество на дейността си, често те ходели рано с песен на уста да будят хората, принуждавайки привържениците на гореспоменатата теория за произхода на народния будител да измислят крилатата фраза "Рано пиле рано пее".
Един от видните народни будители е (бил) Ботев, който в свободното си време пишел стихотворения, за да може да припечели някои друг лев, че да си плати революцията, която създавал с много трудности.

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me