StihoveBG.com
Начало

Статистика
   Произведения: 163,797
   Потребители: 12,355
   Автори: 4,000
   Коментари: 314,214
   Точки: 2,654,427
   Съобщения: 159,801
   Лексикони: 4,494
   Снимки: 10,791

Следете ни в
Следете stihovebg в Facebook Следете stihovebg в Twitter
Творба - информация

Празник на народните будители

Важен момент в българската история е празника на народните будители. Не бива да бъркаме народните будители с будистите, защото вторите са се появили доста преди първите и за разлика от тях представители от техния вид се срещат дори днес. Както се знае дори записването им в червената книга не спасило народните будители от изчезване, защото турците по това време се грижели доста усърдно за това, тъй като били изявени бракониери. Руснаците пък от своя страна били заклети еколози и се грижели за изчезващите видове, което станало причина за руско-турската война. Не бива също така да смятаме, че народните будители живеели само в будно състояние, защото и те както другите хора имали нужда от сън. Често някои от тях не се събуждали, но за това били виновни турците.
От самото понятие 'народни будители' си правим извода, че те явно устремено и целенасочено будили българския народ, от което следва, че явно по това време народа, подобно на мечка, спял зимен сън. Главен въпрос си остава - кои будил самите будители. Има много хипотези. Една от тях е, че народните будители ходели по двойки и спели на смени. По-късно с развитието на техниката за тази цел се появили будилниците, но досега никой не е чувал да се празнува ден на народните будилници.
Друг е въпросът как са възникнали народните будители. Има теория, че са от кръстоска между петел и човек, но тя както и много други не е доказана, защото никой досега не е намерил петела-майка (или злочестото яйце, станало по-късно основен философски проблем). Поради възрожденското естество на дейността си, често те ходели рано с песен на уста да будят хората, принуждавайки привържениците на гореспоменатата теория за произхода на народния будител да измислят крилатата фраза "Рано пиле рано пее".
Един от видните народни будители е (бил) Ботев, който в свободното си време пишел стихотворения, за да може да припечели някои друг лев, че да си плати революцията, която създавал с много трудности.
vote гласувай за творбата | favor добави в любими | send изпрати на приятел
comment напиши коментар | error открих грешка | alert сигнализирай за нередност
save as txt свали като txt | save as doc свали като doc | save as pdf свали като pdf

автор:

раздел: Поезия -> Хумористична
публикувана на: 2007-01-03
прочитания: 505
точки: 1 (виж далите точки)
коментари: 0 (виж коментарите)
препоръчано от: 1 (виж препоръчалите)

Вход