uFeel.me
Парламентарна елегия
Автор: severianin,  5 февруари 2013 г. в 22:42 ч.
прочити: 191

Навсякъде в света по парламента
се съди за доброто управление.
Из нашия отеква “...мента, мента...”,
а всяко ехо е извън съмнение.

Но трябва ли да сме така критични,
към тези, дето там сме ги изпратили?
Да, парламенти има най-различни,
но са еднакви всички депутати!

Идете в Бундестага на Германия,
в алжирската държава с име сложно*,
във Сейма полски, в Ригсдага на Дания –
ще видите, че всичко е възможно.

Проблемите са все едни и същи,
едни и същи хора ги решават –
те искат да живеят в скъпи къщи,
и най-добре за сметка на държавата;

да имат яхти и луксозни вили,
коли, бижута, приказни заплати...
Та те са най-обикновени хора, милите,
какво от туй, че били депутати?!

Идете на Испания в Кортесите,
и в Стортинга норвежки, и в Кнесета –
и там борбата е за “мерцедесите”,
скандал за всеки шекел и песета.

Как мислите – в Меджлиса на съседите
дали е по различно от Ландтага?
По цял свят се стремят законоведите
държавният чепик да не ги стяга!

И в Скупщината, както и в Хурала,
и в Алтинга исландски, и в Конвента,
не може баницата да е цяла
и ехото да не откликва “...мента-а-а...”.

У нас държавниците ни са слаби,
но всеки иска по-голяма дажба,
а знае се, че който може – граби,
не може ли – докарва я от кражба!

И вдигат пенсиите си, заплатите...
Навсякъде е тъй: щом можеш – вземаш!
И ангели по банките да пратите –
корупцията ще им е проблемът.

Един ще иска десетте процента,
на друг ще му се стори неприлично...
Да, има най-различни парламенти,
но няма депутати по-различни!

_______________

        *Името на Алжир на арабски e Ал-Джумхурия ал-Джазаирия ад-Демократия аш-Шаабия

 

 

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me