uFeel.me
Ода за завистта
Автор: Feniksmann,  20 септември 2007 г. в 00:00 ч.
прочити: 549

Приятелство и завист – колко странно?

Две думи под единен знаменател?

Приятел да завижда е безсрамно!

Завижда ли – не ти е той приятел!

Завистникът човек е злонамерен!

Добре ли си – яде го злост ръждива!

А случи ли се ден злокобен, черен,

сияе той и радост го залива!

Ако те види весел и красив

завистникът от злоба ще немее!

А случи ли се и да си щастлив,

направо трудно ще го преживее!

` Най-често завистта е грозно алчна!

Желае всичко тя да притежава!

Пари и власт, имоти и съдбата

на хората тя иска да решава!

А също завистта е лицемерна!

С лъжи обсипва жертвата наивна!

Ласкае, хвали, прави се на верна,

щом полза има – става тя активна!

Завистникът подлец е безподобен

и нищо мило, свято не признава!

Той клетва да пристъпи е способен!

Приятел да измами често става!

Завистникът клюкар е долен също!

Той вре носа си в чуждите проблеми!

Разнася ги по дворове и къщи

и се стреми да станат по-големи!

Завистникът е също и предател

Най съкровенни тайни той издава!

При изповед – приятел и ласкател

· така наивникът се доверява!

Да си завистник – значи да си болен!

Рязяжда те отровната ненавист!

Дори да си богат с живот охолен,

към бедните изпитваш даже завист!

За завистта до гроб лекарство няма!

Нещастен е завистникът до край!

И колкото е повече голяма -

ни ден, ни час, ни миг покой не знай!

Не бой се – завистта не е заразна,

щом чист човек си с идеали, цел!

Ще скита тя наоколо напразно!

Не ще успее, щом си твърд и смел!

Ако желаеш с нея да се справиш

не трябва срещу нея да вървиш!

А просто без храна да я оставиш

· така ще можем да я победиш!

Когато срещу нея се изправиш

· по силна, злобна, подла става тя!

Ако пък мъдро просто я забравиш

повяхва като есенни листа!

Ако пък твой приятел е обзела

и жално ти е да е неин роб!

С добро го поучи, с постъпка смела!

Отстъпиш ли – загубваш го до гроб!

Дай му ти внимание чудесно!

Забрави! Прости му глупостта!

Грешката да види ще е лесно!

Ще раздели със завистта!

Сам да осъзнае той вината!

Да се срами, кае и кори!

И тогава дърпайте чертата !

Нека с дружба ГОСПОД Ви дари !

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me